Iniţiativa „O piaţă puternică“ datează de ceva timp, însă intenţiile bune au rămas la nivel declarativ. Proiectul „o piaţă puternică“ presupune listarea unor mari companii de utilităţi pe bursă şi ar realiza o stimulare a ofertei. Însă, pentru a avea o piaţă echilibrată, importantă e atåt oferta, cåt şi cererea. Amånarea listării companiilor mari de stat a menţinut oferta de titluri la un nivel redus, fiind surclasată de cererea mare în anii precedenţi.

Achiziţiile investitorilor au condus la aprecieri ale cotaţiilor peste nivelele din regiune. Iar cånd a venit corecţia, piaţa de la Bucureşti a avut de suferit mai mult decåt altele, amplitudinea scăderilor fiind printre cele mai mari. Pentru o piaţă puternică e nevoie de o ofertă bogată, care să cuprindă întreg spectrul de instrumente, şi de stimularea cererii din partea investitorilor instituţionali, cum sunt fondurile de pensii. Acestea abia au început să adune bani, volumele pe ansamblu nu sunt încă semnificative, iar procentul alocat plasamentelor în acţiuni listate este foarte mic. Criza, însă, a atras atenţia autorităţilor asupra pieţei de capital, făcånd trecerea de la nivel declarativ la măsuri concrete de sprijinire a investiţiilor. A fost nevoie de o criză şi de corecţii serioase pentru a determina luarea acestor decizii. Ministerul Economiei şi Finanţelor a decis să suspende impozitul pe cåştigurile obţinute la bursă în 2009, indiferent de durata investiţiei, iar investitorii care înregistrează pierderi într-un an, inclusiv 2008, vor putea să-şi reporteze aceste pierderi dintr-un an în altul, sumele urmånd să fie deduse din cåştigurile impozitate.

În momentul de faţă, statul impozitează cåştigurile realizate pe bursă cu 16% pentru investiţiile realizate pe termen scurt (sub 12 luni), şi cu 1% investiţiile de peste 12 luni. CNVM suspendă comisionul de 0,08% pe tranzacţii pånă la finele lui 2008 şi comisionul de 0,01% din valoarea ofertelor publice iniţiale pe următoarele şase luni. Sunt măsuri cu bătaie mai mult pe termen scurt, însă trebuie salutat un prim pas în acest sens. E însă nevoie de o strategie de dezvoltare pe termen lung a pieţei de capital, care să stimuleze economisirea si investiţiile în economia naţională prin intermediul pieţei de capital.