O nouă autostradă în România. Marcel Ciolacu a declarat marţi, în şedinţa de Guvern care are loc la Braşov, că Executivul aprobă indicatorii tehnico-economici pentru sectorul Cristian-Ghimbav din Autostrada Ploieşti-Braşov.

Marcel Ciolacu spune că noua autostradă este foarte importantă

Potrivit premierului, porțiunea de drum este foarte importantă, chiar dacă are doar 5 kilometri. Aceștia fac legătura atât cu Autostrada Braşov-Făgăraş, cât şi cu bucata Râşnov-Cristian.

„Astăzi aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru sectorul Cristian-Ghimbav din Autostrada Ploieşti-Braşov. Chiar dacă vorbim despre doar 5 kilometri de autostradă, aceştia sunt foarte importanţi pentru a face legătura atât cu Autostrada Braşov-Făgăraş, cât şi cu bucata Râşnov-Cristian, inaugurată în 2020. Este un nou pas în construcţia Autostrăzii Bucureşti-Braşov atât de aşteptată de români”, a spus premierul.

Ciolacu a spus și că dezvoltarea infrastructurii rutiere care asigură legătura judeţului Braşov cu alte regiuni ale ţării a fost abordată integrat de actualul Guvern”.

„Tocmai de aceea putem vorbi în prezent de construcţia Autostrăzii Sibiu- Făgăraş care asigură accesul acestui judeţ atât cu Vestul României, dar şi cu statele din Vestul Europei”, a mai spus Ciolacu.

Toate contractele sunt în fază de implementare

Premierului a spus că toate contractele au fost semnate în mandatul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. În momentul de față, sunt în fază de implementare.

Marcel Ciolacu a mai spus că „importantă este şi conexiunea între Transilvania şi Moldova, iar aici Autostrada Braşov- Bacău joacă un rol esenţial”.

„În scurt timp contractul pentru completarea Studiului de Fezabilitate va fi semnat, ceea ce permite să avem o perspectivă clară şi predictibilă pentru construcţia acestei autostrăzi în următori ani. Vorbim de peste 230 de kilometri care vor spori potenţialul economic al judeţului Braşov. Toate aceste investiţii sunt din fonduri europene. Însă, vorbim şi de mii de proiecte mai mici – apă, canalizare, gaze, creşe, grădiniţe sau şcoli, finanţate de la bugetul de stat prin intermediul programului Anghel Saligny. În acest sens, aprobăm astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care ne asigurăm că toate proiectele prinse în acest program de dezvoltare locală esenţial vor fi realizate”, a conchis șeful PSD.

Sorin Grindeanu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Sorin Grindeanu a oferit mai multe informații

Sorin Grindeanu a oferit și el mai multe informații. Ministrul Transporturilor spune că valoarea alocată pentru construcția celor 5,18 km este de 879,89 milioane de lei.

„Pas important pentru construcția unui nou sector din Autostrada Ploiești-Brașov (#A3)! Am aprobat astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico – economici pentru sectorul de Autostradă Cristian- Ghimbav (în zona Municipiului Codlea).

Valoarea alocată pentru construcția celor 5,18 km este de 879,89 milioane de lei (inclusiv TVA), sumă alocată prin Programul Transport (#PT) 2021-2027”, a scris ministrul pe Facebook.

Construcția acestui nou sector este estimată la 24 de luni, după semnarea contractului.

Pe sectorul Cristian- Ghimbav care se va adăuga secțiunii Râșnov- Cristian (6,3 km) aflată deja în circulație se vor construi inclusiv:

  • 1 pod peste râul Bârsa;
  • 1 pasaj peste autostradă, pe DJ 112B;
  • 2 pasaje pe bretelele nodurilor Cristian și Codlea;
  • 2 noduri rutiere: Nod Cristian (km 107+740) la intersecția autostrăzii existente Râșnov- Cristian cu DN 73G și Nod Codlea (km 111+544) la intersecția autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).