În timp ce varianta Delta face ravagii, Nigeria se confruntă cu o creștere a cazurilor de holeră

„În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri noi”, a declarat Bashir Lawan Muhammad, medic epidemiolog şi director adjunct al Agenţiei pentru Sănătate Publică din statul federal Kano, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Sezonul ploios agravează situaţia sanitară, iar instabilitatea social-politică din nordul ţării, unde autorităţile luptă cu grupări militare islamiste şi de criminali înarmaţi, îngreunează capacitatea de reacţie a medicilor locali, a completat medicul.

Creşterea numărului de cazuri de holeră s-a concentrat în nordul ţării

Douăzeci şi două din cele 36 de state federale ale Nigeriei, precum şi capitala Abuja, au raportat cazuri suspecte de holeră, potrivit Centrului Nigerian pentru Controlul Bolilor (NCDC). Această maladie, cauzată de consumul de apă contaminată, poate fi letală dacă nu este tratată la timp.

Creşterea numărului de cazuri de holeră s-a concentrat în nordul ţării, unde sistemele de sănătate nigeriene sunt cel mai puţin pregătite să facă faţă unor crize sanitare, conform sursei menționate.

Cel puţin 186 de persoane au murit de holeră în statul Kano din luna martie, a precizat medicul Bashir Lawan Muhammad. Acel stat nigerian a raportat cele mai multe decese dintr-un total de 653 de decese provocate de holeră în întreaga ţară, potrivit statisticilor publicate de NCDC. Statele învecinate Bauchi şi Jigawa sunt la rândul lor printre cele mai afectate.

Recrudescenţa cazurilor de holeră intervine în contextul în care bilanţul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la cel mai înalt nivel după luna martie, alimentând temerile legate de apariţia celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Nigeria, ţara cu cea mai mare populaţie din Africa.

Sursă foto: Dreamstime