Anterior Ghizzoni declarase pentru ziarul italian ‘Corriere della Sera’ că vrea să-l roage pe Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, ‘să extindă accesul la lichidităţile BCE prin extinderea tipului de garanţii oferite’.

Cererea lui Ghizzoni vine într-un moment în care directorii băncilor europene fac presiuni pentru extinderea finanţării pe termen lung dincolo de limita de 13 luni prevăzută de BCE. Reprezentanţii Băncii Centrale Europene nu au comentat declaraţiile şefului UniCredit.

Băncile italiene se confruntă cu dificultăţi de finanţare după ce au crescut puternic costurile de finanţare ale Italiei. Randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale italiene a crescut până în apropiere de pragul simbolic de 7% considerat nesustenabil pe termen lung.

Conform datelor Băncii Centrale a Italiei, finanţarea acordată de BCE băncilor italiene a urcat în octombrie la 111,3 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât nivelul împrumuturilor din iunie.

În 4 noiembrie, Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a publicat lista celor 29 de bănci de importanţă financiară sistemică globală care vor trebui să îndeplinească cerinţe de capital mai stricte, conform noilor măsuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes. UniCredit, singura bancă italiană inclusă pe această listă, este instituţia de creditare cea mai expusă pe plan extern, având operaţiuni în 22 de ţări, dar este expusă şi la problemele cu care se confruntă Italia, a treia mare economie a zonei euro.

UniCredit se va concentra pe activitatea de retail şi corporate banking, mai stabilă, în regiunile de bază precum Italia, Austria, Germania, Polonia, Turcia, Rusia şi Cehia, pentru ca banca să fie protejată de volatilitatea de pe pieţe şi să-şi stabilizeze profitul.

UniCredit SpA a anunţat luni vânzarea unui pachet de acţiuni în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru a întări capitalul celei mai mari bănci italiene. Emisiunea de acţiuni ar putea avea loc în primul trimestru din 2012 – posibil în ianuarie – în speranţa că se vor îmbunătăţi condiţiile de pe pieţe, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În urma vânzării de acţiuni, UniCredit speră să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 9% în 2012 şi un profit de 6,5 miliarde de euro în 2015, conform noului plan de afaceri.

UniCredit deţine obligaţiuni guvernamentale italiene în valoare de 38 miliarde de euro, iar acţiunile şi-au pierdut jumătate din valoare de la începutul anului.