Putea sa lucreze pentru Janine Fashion Design, dar Carmen a preferat sa munceasca pe cont propriu. Oportunitatea s-a ivit i ultimul an de studii, mai exact i toamna lui 1999: „Propunerea Janinei a venit i urma unui chestionar, pe care l-au completat toti colegii, referitor la moda. Pe mine m-a inspirat dintotdeauna Brincusi, fapt pe care l-am scris i chestionar. M-a chemat la un interviu si mi-a spus ca ea intentioneaza sa lanseze o colectie care se va numi „Brincusi” si i ideea de a colabora cu ea, m-a rugat sa fac niste schite. Mi s-a parut ca de fapt avea nevoie doar de idei si oricum nu puteam sa vin la Bucuresti sa lucrez pentru ea, caci eram i ultimul an si trebuia sa-mi dau licenta. Eu am facut schitele, m-a sunat cineva din partea ei peste citva timp, sa ma duc la un al doilea interviu la Bucuresti. Nu m-am dus si de atunci nu m-a mai cautat”, relateaza Carmen.
Pasionata de arte plastice a fost din copilarie, dar abia dupa terminarea unui liceu economic, icurajata de sotul ei, a iceput sa se pregateasca pentru admiterea la Universitatea de Arta „George Enescu” din Iasi, Facultatea de arte plastice. Cel care a pregatit-o pentru examen este artistul plastic Gheorghe Miron a acceptat-o, spunindu-i ca „Daca un om poate vedea ca usa e mai lunga decit lata, acela poate ivata si desen”. in cei cinci ani de facultate, Carmen Neculai a facut de toate, de la pictura de sevalet la tapiserii, icoane, panouri decorative si foarte multe rochii.
Artistii romini sunt o categorie defavorizata, asa ca lucrarile iesite de sub mina lui Carmen merg i doua directii: fie le face cadou prietenilor, fie le vinde pe site-ul www.ebay.com, la licitatie. Clientii sunt i principal americani si canadieni, iar gustul lor este mult diferit de al europenilor. „Parerea mea este ca sunt mai degraba lipsiti de stil si nu e deloc usor sa faci ceva pe gustul lor, iar i acelasi timp sa nu faci concesii i privinta stilului tau de lucru. E important sa ai multa imaginatie si sa faci lucrari de arta abstracta, i stil cubist, nuduri si femei, asta le place lor. Uneori cumpara lucrari de-a dreptul excentrice, la limita kitsch-ului”, precizeaza Carmen. Cum reuseste sa le vinda? Destul de complicat, pentru un cetatean romin obisnuit. Cartile de credit emise i Rominia, fie ele Visa sau Mastercard nu sunt acceptate pe site-ul respectiv, valabile fiind numai cele emise i Canada sau SUA. Norocul lui Carmen a fost ca are o prietena care traieste i Canada si care s-a oferit sa-si puna cardul la bataie. Tablourile se vind cu preturi itre 70 si 250 USD, iar itr-o luna buna vinde 5-7 lucrari. Odata achizitionate, lucrarile sunt expediate fie prin posta obisnuita, contra sumei de 18-20 USD si ajung la destinatie i 10-20 de zile sau prin DHL, costurile ridicindu-se la 100 USD.
in Rominia nici macar nu a icercat sa vinda vreo lucrare, experienta din timpul facultatii, cind „lucrarile stateau luni de zile i galeriile din Iasi fara sa se vinda”, fiind relevanta. L