Planurile preşedintelui Iohannis şi ale liberalilor au fost date peste cap de decizia CCR de luni, care a stabilit că există un conflict juridic între şeful statului şi Parlament cu privire la numirea lui Ludovic Orban din nou în funcţia de premier.

„Tocmai au scăzut şansele pentru anticipate sub 50%”, a fost declaraţia preşedintelui Iohannis cu referire la şansele privind organizarea alegerilor înainte de termen.

Ludovic Orban va merge astăzi la Palatul Cotroceni

Premierul interimar Ludovic Orban este aşteptat, marţi, la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Pe lângă subiectul fierbinte al coronavirusului, cei doi vor discuta, mai mult ca sigur, despre situaţia politică din România.

CCR a decis că numirea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou Guvern a fost neconstituţională, ceea ce a dat peste cap toate planurile privind alegerile anticipate. Iohannis şi Orban vor trebui să analizeze paşii pe care trebuie să-i facă în continuare, având în vedere decizia Curţii.

O nouă propunere din partea lui Iohannis

Klaus Iohannis trebuie să vină acum cu o nouă nominalizare de premier, care să fie acceptată şi de PSD-işti. Trei nume sunt vehiculate cel mai des pentru a-i luat locul lui Ludovic Orban la Palatul Victoria:

  • Bogdan Aurescu, actual ministru interimar de Externe. El ar avea cele mai mari şanse să treacă de un vot în Parlament. Aurescu a făcut parte, în trecut, şi din Cabinetul Victor Ponta, însă este perceput ca un tehnocrat şi un profesionist;
  • Nicolae Ciucă, actual ministru interimar al Apărării şi fost şef al Statului Major General. Acesta este creditat cu şanse mai mici decât Bogdan Aurescu;
  • Raluca Turcan, actual vicepremier. Şansele ca aceasta să fie însă acceptată de PSD sunt foarte mici, ceea ce ar da peste cap planurile preşedintelui Iohannis.

În PNL se mai vehiculează şi numirea lui Ludovic Orban drept premier desemnat, mai ales că magistraţii CCR au precizat că şeful statului trebuie să nominalizeze o persoană care să construiască o majoritate parlamentară, dar fără a exclude ca această persoană să fie, din nou, Ludovic Orban. Numele lui Rareş Bogdan a mai apărut şi el în discuţiile din cadrul PNL, însă acesta a negat vehement aceste speculaţii, precizând că nu-şi doreşte această poziţie, scrie evz.ro.