Numărul românilor care sunt în șomaj tehnic sau fără contracte de muncă ajunge la aproape 1,3 milioane de oameni. Și asta doar în ceea ce privește statisticile oficiale, care nu îi iau în considerare pe cei nedeclarați sau pe cei veniți din diaspora.

Problema tinde să devină dramatică pe măsură ce șansele ca economia să revină la valorile de la începutul anului scad cu fiecare zi în care lumea este închisă în case. Toată lumea caută soluții. Economistul Adrian Câciu propune o potențială rezolvare la această situație.

El susține că statul ar trebui să îi susțină pentru o perioadă de 12 luni pe cei care angajează oameni aflați în situația de a nu avea loc de muncă. Iată ce scrie Câciu într-o postare pe pagina sa de socializare.

Sunt necesare masuri active pe piața muncii.

Un stimul de reinsertie acordat angajatorilor pentru fiecare contract de munca nou încheiat cu o persoana căreia i-au încetat raporturile de munca începând cu data de 1 martie 2020 sau persoana care s-a repatriat începând cu data de 1 martie 2020.

Stimulul dat de stat, pe o perioada de 12 luni angajatorilor care angajează persoane din cele doua categorii. Valoarea lunara a stimulului :

2230 lei pentru cei cu studii medii sau fără studii.

3000 lei pentru cei cu studii superioare.

Angajatorul poate stabili un salariu brut mai mare urmând sa beneficieze din partea statului de suma de 2230 lei, respectiv 3000 lei lunar. Acești bani acordați ca stimuli de reinsertie socială pot fi ulterior decontați de către stat din fonduri europene.

Aceasta este o măsură activa pe piața muncii comparativ cu cea de șomaj tehnic. O alta măsura se refera la un stimul de revenire pentru cei aflați în șomaj tehnic sub condiția ca angajatorul sa mențină contractul pe minim 12 luni.

Stimulul de revenire se acorda angajatorului pentru încetarea suspendării șomajului tehnic și consta în acordarea sumei de 1000 lei lunar pentru o perioada de 6 luni, indiferent de felul muncii și pregătirea angajatului. Ca să nu mai reproșați ca eu decât critic. Măsurile sunt puse public, gratuit, la dispoziția celor care vor sa se inspire.”