Schimbarea orei, temă de dezbatere

În România, există o discuție, care durează de acum câțiva ani, legată de renunțarea schimbării orei de iarna și ora de vară. Aceste lucru se întâmplă în foarte multe țări din lumea largă. În luna octombrie, țările care au aderat la schimbarea orei, vor da ceasurile înapoi cu o oră. Trebuie spus, totuși, că aceste țări sunt în minoritate. Doar 40% din țările lumii vor face această schimbare în acest an.

Restul de 60 % se încadrează în tendința globală și nu mai umblă la ceas. Studiile arată că schimbarea orei afectează sănătatea. Din această cauză există un număr crescut de atacuri de cord, accidente de circulație, accidente la locul de muncă și infracțiuni, din cauza perturbării ritmului biologic.

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia la ora 2:00 duminică, 29 octombrie. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie.

Multe țări au renunțat

Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație.

Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica. Alături de cele din India, China și Japonia. Aceste țări li se va alătura acum Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.

În ciuda eforturilor pentru a pune capăt schimbării orei, Uniunea Europeană a rămas împărțită în privința direcției de luat. Cu toate că Parlamentul European a inițiat discuții privind eliminarea acestei practici, europarlamentarii nu au ajuns încă la un consens.

Pandemia a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026. Pentru a evita un labirint legislativ. Prin urmare, schimbarea orei va continua să aibă loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Pe lângă schimbările din viața de zi cu zi, trecerea la ora de iarnă este, în România și nu numai, un subiect de dezbatere intensă. Există grupuri care susțin că acest obicei ar trebui abandonat. Ei argumentează că schimbarea orarului nu mai are justificare în epoca tehnologiei moderne și că aceasta perturbă ritmul biologic al oamenilor.