Nu luaţi acest medicament! Medicul și cercetătorul timișorean Octavian Jurma a fost prezent marți dimineața în emisiunea ”Apel Matinal” difuzată la Radio România Actualități. Acolo, medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la ivermectina, medicamentul utilizat în special pentru tratamentul infecţiei cu paraziți la animalele de fermă.

Medicul a explicat motivul pentru care acest medicament nu a fost aprobat în Europa și în Statele Unite ale Americii ca medicament pentru oameni.

”Ivermectina a fost aprobată mai ales în ţările din Africa, unde sunt nişte parazitoze foarte grave şi s-a dovedit a fi utilă pentru combaterea acestor paraziţi şi la oameni, însă sunt foarte specific adresate acestei zone. Este unul din motivele pentru care nu s-au făcut studii clinice în ţările din emisfera nordică, în Europa – în Statele Unite este aprobat pentru uz uman – în acest context, pentru că noi nu avem genul acesta de infecții parazitare atât de grave care să răspundă la astfel de tratament.”, spune medicul.

Nu luaţi acest medicament! Octavian Jurma: Oamenii sunt dispuși să ia un medicament care nu a fost deloc testat pe oameni

Octavian Jurma a mai spus că oamenii sunt dispuși să ia un medicament care nu a fost deloc testat pe oameni în timp ce se plâng că vaccinul anti-COVID nu a fost testat suficient. Acesta a mai spus că oamenii se lasă induși în eroare de către studiile făcute în Australia pe culturi celulare. În plus, medicul atrage atenția că Guvernul australian nu a dat undă verde ivermectinei pentru uz uman.

”Da, asta este partea cea mai ironică, dacă vrem, pentru că sunt oameni care sunt dispuși să ia un medicament care nu a fost deloc testat pe oameni în dozele la care ei doresc să le folosească și se plâng că vaccinul nu a fost testat pe oameni suficient de tare. Deci avem un dublu standard foarte mare, motiv pentru care ivermectina, din păcate, este promovată mai ales pe filiera anti-vaccinare, ca alternativă la vaccin.

Știm foarte bine, am mai avut un medicament minune, promovat chiar de președintele Statelor Unite, hidroxoclorochină, și America a rămas acum cu un stoc uriaș de hidroxoclorochină cu care nu are ce face. Pentru că eficiența acestui medicament, iarăși, care provenea din tratamentul unui parazit, malaria, s-a dovedit a nu fi eficient în tratamentul COVID-19.

Studiile care fac oamenii să creadă că ivermectina este utilă în inhibarea COVID-19 vin din niște studii făcute în Australia pe culturi celulare, iar Guvernul australian, în ciuda acestor evidențe, nu a aprobat pentru uz uman. Sunt niște date care sunt promițătoare, dar e cale lungă până la a fi aprobate pentru uz uman, în contextul clinic al COVID-19.

Și să nu uităm că dozele pentru tratamentul paraziților sunt, de obicei, unice, deci se ia o singură doză. Sunt oameni care promovează folosirea ivermectinei ca supliment alimentar, să se ia profilactic zilnic, deci sunt niște sfaturi de te apucă amețeala.”, mai spune medicul timișorean.

Este foarte periculos

Tot în cadrul emisiunii ”Apel Matinal”, Octavian Jurma a spus că ivermectina este un medicament foarte periculos având în vedere că devine foarte toxic și atacă sistemul nervos.

”Deci este un medicament extrem de periculos dacă ajunge, de exemplu, să treacă de bariera hemato-encefalică, bariera care separă creierul de sânge, pentru că el devine foarte toxic și pentru oameni, pentru că atacă sistemul nervos.

Sunt efecte secundare puternice, anumite medicamente care favorizează, se dau uneori pentru a putea favoriza livrarea unor medicamente către creier. Deci trebuie să fie foarte mare atenție și mai ales în context clinic și sub supravegehre clinică.

Sunt, inclusiv, remdesivir și alte medicamente care trebuie luate la momentul opotun în evoluția bolii că altfel sunt ineficiente. La fel este și cazul cu ivermectina. Haideți să îi dăm o șansă, să lăsăm medicii să studieze acest medicament.”, mai spune cercetătorul timișorean.

Medicamentul trebuie investigat

Octavian Jurma a mai spus că acest medicament are promisiuni dar trebuie investigate, subliniind că, dacă se descoperă că este uti, trebuie să fie acordat acolo unde este cea mai mare nevoie.

”Are niște promisiuni, dar trebuie investigate și dacă se descoperă că este util, să fie acordat atunci unde este, să nu ne trezim că abuzăm un potențial medicament care este aprobat doar pentru uz în zona veterinară, produce foarte multe probleme și îl abandonăm, și ăsta este de fapt cel mai important lucru, să înțelegem că automedicamentația este un risc enorm, care nu merită luat, pentru că nu cunoaștem felul în care ivermectina poate interacționa cu sistemul nostru nervos, în contextul nostru clinic, pe care doar medicul îl poate cunoaște.

Trebuie să avem încredere, pentru că în România, în general, atunci când un medicament este promițător, a fost foarte repede adoptat și utilizat. Deci nu am avut o situație în care să existe un protocol medical aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană și să nu fie utilizat și la noi în clinici de multe ori cu foarte mare succes și o rată bună de vindecare.

Deci dacă există într-adevărul ceva real, această medicină bazată pe evidență, trebuie să avem încredere că aceşti medici doresc și vor include ivermectina în protocolul medical. Dacă însă, cum a fost și hidroxiclorochinei se dovedeşte că nu are nici un beneficiu, dimpotrivă, atunci trebuie să avem la fel de mare încredere că aceşti medici ne vor păzi de efectele secundare și nu există nicio conspirație.”, spune medicul.

Ivermectina, un medicament extrem de profitabil pentru industria farmaceutică

Medicul timișorean a mai precizat că ivermectina este un medicament foarte profitabil pentru industria farmaceutică, motiv pentru care cei din domeniu ar avea toate motivele să-l vândă oamenilor. Acesta a spus că ivermectina este promovată ca alternativă la vaccin, lucru care nu a fost demonstrat.

”Dimpotrivă, să nu uităm, ivermectina este un medicament extrem de profitabil pentru industria farmaceutică, deci ei ar avea toate motivele să-l distribuie și să-l vândă şi la oameni. Nici vorbă că nu este un medicament profitabil, este unul dintre cele mai profitabile medicamente pentru industria farmaceutică în domeniu veterinar.

Deci aceste conspirații de obicei au la bază un sâmbure de adevăr, care apoi este întors împotriva utilizării unui tratament cu adevărat minune, care este vaccinul. O singură doză ne păzeşte pe termen foarte lung de boală aproape complet sau la un nivel la care devine extrem de ușor o reducere la nivelul unei simple răceli.

Deci asta mă deranjează cel mai mult, faptul că este promovată ca alternativă la vaccin. Nu este o alternativă la vaccin, nu poate fi folosită fără îndrumarea și supravegherea medicului, și aici este cea mai mare problemă, faptul că noi încercăm să găsim mereu alternative, care sunt date pe sub masă, cum se spune. S-au golit şi la noi farmaciile de ivermectină. Acești oameni riscă efecte secundare grave, dacă nu știu ce fac.”, a spus medicul și cercetătorul timișoarean Octavian Jurma în cadrul emisiunii ”Apel Matinal” difuzată la Radio România Actualități.

Sursă foto: Dreamstime