Vom avea un val 5 probabil cu infecții multe. Acesta a fost semnalul de alarmă tras de doctorul Adrian Marinescu, care este directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

În laboratorul de secvenţiere de la Institutul „Matei Balş”, cercetătorii constată că noua variantă a adunat toate mutațiile de până acum, dar are și unele noi. Specialiștii spun că nouă tulpină Omicron are peste 30 de mutații.

„Practic, mutațiile sunt cele pe care le-am întâlnit și la alte variante, însă combinația lor nu știm sigur cam ce efect va produce”, spune Marius Surleac, cercetător științific.

Numărul mare de mutaţii este singurul lucru cert pe care îl ştim deocamdată despre Omicron. Explicaţia ar fi că s-a dezvoltat în organismul unei persoane imunodeprimate, care nu a avut puterea să se lupte cu virusul.

Mă aștept să avem un val 5 – nu știu dacă va fi neapărat cu varianta Omicron

„Mă aștept să avem un val 5 – nu știu dacă va fi neapărat cu varianta Omicron, aici este de discutat -, dar vom avea un val 5 care va presupune un număr de infecții probabil destul de mare, dar cu forme care vor fi cu forme relativ ușoare. Imunitatea colectivă obținută la trecerea prin boală, indiferent de varianta virală, și faptul că totuși populația a fost și vaccinată într-un anumit procent vor face diferența. Imunitatea colectivă cred că va juca un rol important”, spune doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

El a spus că vaccinul joacă un rol important. El crește răspunsul imun și ajungem să avem o protecție care să ne salveze de o formă care să ne pună viața în pericol.

Vaccinul face diferența între viață și moarte

„Până la urmă, vaccinul face diferența între viață și moarte”, arată medicul Adrian Marinescu.

În România, de la începutul pandemiei s-au făcut peste 7.500 de secvenţieri în cele 7 laboratoare pe care le avem. Informaţiile obţinute sunt introduse într-o bază de date care cuprinde informaţii din toată lume. La nivel mondial s-au făcut până acum 5,6 milioane de astfel de analize de laborator. Peste 350 sunt infectări cu noua tulpină Omicron.

„Capacitatea de secvențiere la nivelul țării a crescut foarte mult în timpul pandemiei. Dacă la început, într-o rundă de testare puteam să testăm 5 tulpini – 5 izolate, 5 probe -, acum, după un singur an, putem să analizăm până la 100 de probe. Institutul Matei Balș secvențiază pentru mai multe regiuni, din Moldova, din Dobrogea. Împreunpă cu Institutul Cantacuzino acoperim întreaga suprafață a României”, a spus  biologul Simona Paraschiv. Ea a spus că trebuie să păstrăm toate măsurile de prevenție, iar cei care sunt parte ce ține de laborator, ca parte a rețelei de supraveghere, trebuie să fie cu ochii pe tulpinile care apar și care circulă și care ne pot pune probleme.