După numeroase presiuni și amenințări, Robert Mugabe și-a anunțat demisia, săptămâna aceasta. Emmerson Mnangawa a fost vicepreședintele lui Mugabe zeci de ani, dar a fost îndepărtat de la putere de către fostul dictator, care voia să își propulseze soția cu 40 de ani mai tânără în vârful structurilor statale.

Emerson Mnangagwa, fost vice-președinte căruia intrigile, longevitatea și imaginea de om dur i-au adus porecla „Crocodilul”, face parte din fosta colonie britanică. El a fost dat jos din funcție fără prea multe explicații în urmă cu nouă zile, pentru că Mugabe voia să o facă vice-președinte pe soția sa.

Mnangagwa a fugit imediat în Mozambic, s-a consultat cu aliații săi și cu armata din Zimbabwe, cu aliații din Johannesburg și reprezentanții oficiali ai guvernului Africii de Sud. Susținerea din partea guvernului sud-african era un element-cheie, fără de care îndepărtarea lui Robert Mugabe de la putere ar fi fost imposibilă. Constantine Chiwenga, șeful armatei, a declarat că forțele militare trebuie să intervină atunci când securitatea și stabilitatea țării sunt amenințate.

 

mai multe, pe DIGI24