Marea Britanie a detectat o nouă variantă a coronavirusului SARS CoV-2 la contactele unor persoane care au intrat în țară venind din Africa de Sud, a anunțat ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock.

Ministerul Sănătății din Africa de Sud anunța săptămâna trecută că a fost descoperită acolo o nouă mutație genetică a virusului, care ar putea fi responsabilă pentru creșterea recentă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 în această țară.

Contacții direcți au fost plasați în carantină

”Datorită capacității genomice impresionante a sud-africanilor, am detectat două cazuri de infectare cu altă variantă nouă de coronavirus în Marea Britanie”, a spus Hancock, citat de Reuters.

”Ambele sunt contacte ale unor cazuri pozitive care au venit din Africa de Sud în ultimele săptămâni,” a precizat el.

Contacții direcți ai persoanelor infectate cu noua variantă au fost plasați în carantină. De asemenea, toate persoanele care au fost în Africa de Sud în ultimele două săptămâni trebuie să intre în izolare.

Hancock a mai spus că se impun restricții imediate pentru călătoriile din Africa de Sud.

Restricții de călătorie privind Marea Britanie

Marea Britanie luptă deja să limiteze răspândirea unei tulpini mutante a virusului, care este cu până la 70% mai transmisibilă, iar Hancock a spus că noua variantă provenită din Africa de Sud pare să fi să fie chiar mai contagioasă.

Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au introdus deja restricții de călătorie legate de Marea Britanie, încercând să prevină răspândirea noilor tulpini în Europa.

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit marți despre noua tulpină de coronavirus și a explicat faptul că aceasta mai periculoasă pentru copii, decât pentru adulți.

Mai mult, șeful DSU a menționat, încă o dată, faptul că românii trebuie să fie extrem de grijulii zilele acestea și să nu renunțe la respectarea măsurilor impuse de autorități, în context epidemiologic.

”Datele acestea abia acum încep să vină, trebuie analizat acest aspect și dacă într-adevăr așa este vedem care vor fi măsurile de limitare a răspândirii. Numai faptul că este mai contagioasă, deci are contagiozitate mai mare și probabil că afectează copiii, o să vedem care vor fi datele care o să ajungă la noi, normal că aceste măsuri trebuie să fie respectate mai strict”, a spus Raed Arafat.