Comisia Europeană le-a recomandat marţi statelor membre ale UE să faciliteze reluarea traficului cu Regatul Unit pentru „călătoriile esenţiale” şi pentru „evitarea întreruperilor lanţului de aprovizionare”, relatează AFP şi dpa.

Recomandarea, care îşi propune să permită unui număr de mii de cetăţeni din UE şi din Regatul Unit să se întoarcă acasă, va fi examinată marţi seară de ambasadorii ţărilor membre UE.

”Nevoia asigurării călătoriilor esenţiale”

Ţările UE au introdus în ultimele zile interdicţii ale călătoriilor aeriene şi cu trenul dinspre Regatul Unit, în legătură cu o nouă tulpină de coronavirus care se transmite mult mai rapid.

„Interdicţiile de călătorie cu avionul şi cu trenul ar trebui ridicate, dată fiind nevoia asigurării călătoriilor esenţiale şi a evitării întreruperilor lanţului de aprovizionare”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Toate călătoriile neesenţiale ar trebui, pe de altă parte, să fie descurajate, a precizat executivul comunitar.

„Interdicţiile de călătorie generale nu ar trebui să-i împiedice pe mii de cetăţeni din UE şi Regatul Unit să se întoarcă acasă”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Regatul Unit, inclus de România pe lista țărilor de risc epidemiologic

În context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât suspendarea zborurilor spre și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din și către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 decembrie, ora 19.00.

De asemenea CNSU a introdus Regatul Unit pe lista țărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Decizia a fost luată după ce în Marea Britanie a fost identificată o nouă tulpină a coronavirusului care ar fi cu până la 70% mai transmisibilă.

Ca urmare, Italia, Belgia și Olanda au hotărât să blochează zborurile cu Regatul Unit, iar Germania a urmat să facă și ea acest lucru începând din noaptea de duminică spre luni.

De asemenea, și Franța a anunțat același lucru.