De pilda, in conditiile actuale, un salariat ramane cu 4,5 milioane lei dupa ce sunt achitate toate contributiile pe salarii. In sistemul noilor taxe, mai mici, suma va creste usor, la 4,8 milioane de lei. Surpriza apare la plata impozitului, pentru ca, fara ca salariatul sa realizeze, el a sarit pragul unui alt impozit: pe venit. si aici nu mai e loc de intors: legea spune ca tot ceea ce depaseste 4,6 milioane lei se arde cu 28% impozit, si nu cu 23%, sumele sub acest plafon. si tot asa. Ministrul finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a mizat pe acest efect, pe care l-a calculat in proiectul legii bugetului de stat, sub forma unei cresteri de 0,2% fata de anul 2002.
Theodor Stolojan, fost premier si ministru de finante, spune ca „Romania are cote de impozit pe venit global care nu sunt mai mari decat in alte tari. si Ungaria, si Bulgaria au cote de 40%, dar daca la noi acest procentaj se aplica de la 3.500 de dolari, la bulgari se aplica de la 7.000 de dolari in sus”. Expertul contabil Nicolae Grigorescu spune ca reducerea cu 4,5% nu se va simti foarte mult si ca „adevarata problema” consta in faptul ca „salariile sunt foarte mici din cauza costurilor foarte mari pe care le implica”.
Facilitatea data la plata CAS se mentine, conform proiectului de buget. Reamintim ca aceasta taxa se plateste la cel mult nivelul a trei salarii medii pe economie. Nu este exclus insa ca, pe parcursul inaintarii dezbaterilor, sa ne trezim cu o masura fulger, pentru a salva bugetul fragil al celor peste 5,5 milioane de pensii.
Microintreprinderile raman solutia cea mai la indemana pentru a reduce taxele.