Vechiul contract de asigurare trebuie denuntat cu 30 de zile inainte de a alege alta societate

Daca nu aveam destule griji si socoteli de facut, RCA este exact ce ne lipsea. Dupa discutiile infierbantate legate de valoarea acesteia, au venit tocmelile legate de cine pe cine asigura sau se face ca asigura. O problema foarte serioasa a degenerat in situatii halucinante de genul ca, desi ai dat bani si ai in buzunar o polita de asigurare, afli ca nu esti asigurat si ca ar trebui sa alergi de colo colo ca sa lamuresti lucrurile.





Din punct de vedere legal, exista doua ordine care reglementeaza acelasi lucru si anume:


1. Ordinul nr. 3.108/2004 al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1.214 din 17/12/2004.


2. Ordinul nr. 3.116/2005 al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 615 din 15/07/2005.
Cel de-al doilea urmeaza a intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Nu este primul caz in care intalnim legislatie paralela. Mai exista cateva situatii in care actele normative sunt “dublate”, in ideea in care sa existe o continuitate legislativa in momentul crucial al aderarii. Intrebarea noastra este in ce masura se pot gestiona simultan toate aceste acte, dat fiind ca din punct de vedere institutional Romania abia poate face fata administrarii actelor normative aflate in vigoare.

Procedurile “suspect
de simple” dispar

In mod particular, ne referim la cele doua ordine. Modificarea unuia impune in mod automat modificarea celuilalt. Astfel, ajungem la situatia bizara in care avem doua ordine consecutive care modifica ordinele de mai sus. Ne referim la Ordinul nr. 3.126/2005, care modifica Ordinul nr. 3.108/2004, si respectiv Ordinul nr. 3.127/2005, care modifica Ordinul nr. 3.116/2005.
Temerea noastra este ca, in acest ritm, in momentul aderarii vom avea niste acte normative deja obosite de atatea modificari si completari, iar ideea continuitatii isi va pierde intelesul.



Trecand peste aspectul formal al reglementarilor in domeniul RCA, este timpul sa analizam fondul problemei. Pentru cine a fost nevoit, la sfarstul anului 2005 sau inceputul anului 2006, sa incheie o noua polita de asigurare, lucrurile au fost suspect de simple. Era suficient sa intre in prima agentie care avea lipit pe geam afisul cu “Asigurari RCA” si sa plateasca asigurarea dupa cum il tinea buzunarul – pentru un an sau doar pentru jumatate de an. Conform legii, ar fi trebuit sa primeasca, pe langa polita de asigurare, si o vinieta. Nu intamplator pomenim de ea, deoarece verificarea de catre organele de politie a asigurarii presupune inclusiv prezentarea acestei vinieta.
De ce spunem suspect de simplu? Pentru simplul motiv ca, la acea data, erau deja aplicabile prevederile privind obligativitatea denuntarii asigurarii in cazul schimbarii asiguratorului. Astfel, conform art. 2 alin. (2)-(4) din Ordinul nr. 3108/2004:


Art. 2 (…) (2) Asiguratii sunt obligati sa notifice in prealabil asiguratorului RCA la care sunt asigurati intentia de a denunta asigurarea obligatorie RCA incheiata cu acesta, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadelor mentionate la alin. (1). Notificarea se va face in scris, iar dovada efectuarii acesteia revine asiguratului. Este interzis asiguratorilor RCA sa incheie asigurarea obligatorie RCA (contractul de asigurare) cu persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, daca acestea nu fac dovada denuntarii asigurarii obligatorii RCA (contractul de asigurare) in conditiile prevazute mai sus. Incheierea asigurarii obligatorii RCA (contractul de asigurare) cu incalcarea prevederilor anterioare obliga noul asigurator RCA sa transfere primele de asigurare incasate asiguratorului RCA initial, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data notificarii primite de la acesta, si sa plateasca despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratul raspunde fata de terte persoane pagubite, in conditiile legii, pana la transferul efectiv al primelor de asigurare. Inainte de incheierea unui nou contract de asigurare, asiguratorul RCA are obligatia sa verifice in baza unica de date situatia asiguratului care doreste sa incheie asigurarea obligatorie RCA.


(3) in cazul in care asiguratii nu comunica intentia de denuntare a asigurarii obligatorii RCA in termenul prevazut la alin. (2), la expirarea perioadelor mentionate la alin. (1) asigurarea obligatorie RCA continua automat pe perioade egale cu cele anterioare, respectiv de 6 sau de 12 luni, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu exista prime/rate de asigurare restante pentru perioada de asigurare anterioara;
b) asiguratii au platit prima de asigurare aferenta perioadei de asigurare urmatoare inainte de expirarea perioadei de asigurare anterioare.


(4) in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de continuare automata a asigurarii obligatorii RCA, mentionate la alin. (3), proprietarii autovehiculelor devin neasigurati la expirarea perioadei de asigurare anterioara si pentru care au platit prima de asigurare, urmand a suporta rigorile legii si ramanand in continuare obligati sa incheie asigurarea obligatorie RCA conform prevederilor legale.”
Conform acestor prevederi, toti cei care au incheiat, la sfarsitul anului trecut sau la inceputul acestui an, o polita de asigurare RCA la alt asigurator – fara nici o denuntare in prealabil – sunt, de fapt, neasigurati. si asta cu toate garantiile verbale oferite de catre agentii de asigurare “ca nu este nici o problema”…
In februarie 2006, Ordinul 3.108 /2004 se amendeaza din nou. Astfel, asiguratii nu mai sunt obligati la denuntarea vechiului asigurator. Ei o pot face, printr-o avizare scrisa transmisa asiguratorului RCA la care sunt asigurati, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadei de asigurare mentionate in documentele de asigurare.


Pe de alta parte, asiguratorul are obligatia de a cere celui care solicita o asigurare RCA dovada denuntarii, in situatia in care acesta avea un contract cu alt asigurator. In cazul in care se incheie totusi un contract de asigurare fara indeplinirea prealabila a conditiei de denuntare, noul asigurator RCA are obligatia sa transfere primele de asigurare incasate asiguratorului RCA initial, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data notificarii primite de la acesta, si sa plateasca despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratul raspunde fata de persoanele pagubite, in conditiile legii, pana la intrarea in contul bancar al asiguratorului RCA initial a primelor de asigurare.

Noile prevederi sunt mai clare din punct de vedere procedural, dar nu rezolva in nici un fel situatia celor care s-au asigurat pana in data de 27 februarie 2006 fara a denunta vechiul contract de asigurare, conform legii. Pentru ca legea nu actioneaza retroactiv.
Cert este faptul ca asiguratii au fost cu buna stiinta manipulati in sensul in care li s-a spus ca denuntarea nu este inca obligatorie si ca pot face asigurare la orice asigurator, fara nici o alta conditie. Probabil ca aici protectia consumatorului ar avea mai multe de spus, daca s-ar obosi sa se intereseze de problema.


Pana una alta, a aparut faimoasa baza unica de date in care se poate verifica existenta politei de asigurare, care poate fi interogata la adresa https://cedam.csa-isc.ro.
Pe de alta parte, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelelor din MAI are propria sa baza de date privind autovehiculele aflate in circulatie, pentru care verifica obligatiile privind incheierea asigurarii RCA. Conform art. 3 din OUG nr. 189/2005:




“Art. 3. – (1) incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii, se suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se aduce la cunostinta proprietarului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat inmatricularea.


(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006.


(3) in cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspectia tehnica sau asigurarea a expirat de o perioada mai mare de 90 de zile, inmatricularea se suspenda incepand cu aceasta data.

(4) Beneficiaza de neaplicarea suspendarii in conditiile prevazute la alin. (2) sau, dupa caz, alin. (3) persoanele care au primit informarile prevazute la art. 2 alin. (2) si care, pana la data de 31 martie 2006, prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii sau/si, dupa caz, a efectuarii inspectiei tehnice.”
Mai departe, conform prevederilor art. 7, conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).