Mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, atac la adresa Ucrainei și a Occidentului

Nikolai Patrușev este considerat, de foarte mult timp, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, dar și creierul din spatele acțiunilor controversate ale președintelui rus. Acesta a fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, ofițer de informații, precum și director FSB.

În contextul războiului din Ucraina, acesta a adus noi acuze la adresa Kievului și a Occidentului, dar a vorbit, de asemenea, și despre Republica Moldova.

Potrivit lui Patrușev, Ucraina ar fi încercat să atace trei centrale nucleare din Rusia, iar SUA nu fac altceva decât să permanentizeze o „politică distructivă”. Cât despre drumul european al Moldovei, fostul director FSB a afirmat că țara vecină „este pe cale de a-și pierde suveranitatea și riscă să devină o altă victimă a colonialismului occidental.”

„Consecința firească a politicilor distructive ale Statelor Unite este deteriorarea securității globale. Riscul ca armele nucleare, chimice și biologice să fie folosite este în creștere.

Regimul internațional de control al armelor a fost subminat. Moldova este pe cale de a-și pierde suveranitatea și riscă să devină o altă victimă a colonialismului occidental”, a declarat el.

Doi oficiali UE au declarat pentru Reuters că miercuri, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană va recomanda ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, odată ce acestea vor îndeplini condițiile restante.

Cine este Nikolai Patrușev?

Nikolai Patrușev a făcut carieră în FSB, succesorul KGB-ului, în perioada anilor ’90. A preluat funcția de director de la Vladimir Putin în anul 1999, când acesta a devenit prim-ministru.

La scurt timp după ce a preluat mandatul, a acordat un interviu cotidianului rus Komsomolskaya Pravda, care urma să rămână în memorie. Acesta a declarat că serviciile de informații sunt „noua aristocrație a Rusiei”.

Întrebat dacă toți acești spioni nu ar reprezenta o amenințare pe termen lung la adresa democrației, Patrușev a răspuns că acest tip de remarcă servește doar la „știrbirea încrederii în noul guvern”. El a adăugat că Rusia are nevoie în special de „oameni duri”, capabili să facă față „contradicțiilor și amenințărilor emergente” și care știu ce înseamnă „spiritul serviciului public”.

Decizie în procesul de aderare a Republicii Moldova

Comisia Europeană urmează să facă astăzi un anunț important. Astăzi va preciza dacă recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a oferit lămuriri în această privință. El explică faptul că în cazul unui anunț și aviz pozitiv față de țara vecină, decizia finală va fi luată în cadrul reuniunii ce va avea loc în perioada 14 – 15 decembrie. Mai multe puteți citi aici.