Romania a primit, in perioada 1990-2000, 1,45 miliarde de euro prin programul Phare, o suma echivalenta cu 12% din bugetul anual national. Nici o institutie romaneasca de control nu a fost abilitata pana acum sa verifice felul in care au fost alocati acesti bani. Autoritatile romane spun ca nu a existat o solicitare in acest sens din partea Comunitatii Europene, iar memorandumurile de finantare stabilesc controlul direct al UE asupra fondurilor comunitare. Abia la inceputul acestui an, Curtea de Conturi a fost abilitata sa inceapa verificari, insa acestea vor viza numai programele noi – SAPARD, ISPA – nu si fondurile deja alocate.

Curtea de Conturi va controla noile fonduri

„Coordonatorul National al programelor UE in Romania, ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, a adresat oficial Curtii de Conturi o solicitare de intocmire a unui plan de audit pentru programul ISPA. Pentru fondurile Phare, nu am fost solicitati sa efectuam controale”, precizeaza Doina Ciubotaru, directorul Directiei Controlul utilizarii fondurilor provenite din asistenta financiara acordata de UE si din alte surse de finantare, din Curtea de Conturi. Aceasta directie s-a constituit in martie a.c., dupa abilitarea prin lege a Curtii de Conturi de a efectua astfel de controale (ianuarie a.c.).
Reamintim ca in intervalul 1990-2000, singurul program prin care Romania a primit fonduri UE a fost Phare. Lipsa unui control in aceasta privinta este cu atat mai stranie cu cat Comisia mixta pentru Romania a Parlamentului European remarca: „Raportorul UE considera ca exista motive ca OLAF sa examineze fondurile UE din ultimii trei ani acordate pentru copii – inclusiv in strategia de preaderare.”
Suspiciunile cresc si din alte motive. Cateva proiecte finantate din fondurile Phare destinate dezvoltarii regionale sunt cercetate penal. Fara sa ia masuri de fond, ministerul gestionar, al Dezvoltarii si Prognozei (MDP), se multumeste sa deschida o condica de reclamatii online (e-mail: info-sesizari@mdp.ro)

Dezvoltare regionala – prin facturi false

Doua proiecte din fondurile destinate dezvoltarii regionale (gestionate de fosta ANDR, actualul MDP) sunt in cercetare penala, transmite Biroul de presa al Parchetului. Simona Anicuta din Braila a primit fonduri Phare pentru o linie de fabricatie a painii. In prezent, este acuzata de crearea unui prejudiciu de 199,4 milioane lei, prin folosirea de documente care contineau date si informatii false, dosar aflat pe rol la Judecatoria Braila. Administratorul Coner Product din Galati, Mircea Dan Condurache, este cercetat pentru supraevaluarea costurilor de la 500 de milioane lei la patru miliarde lei, prin documente fictive. Este cercetat pentru delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Anul trecut, Capital publica o ampla ancheta cu privire la „tepele” pentru falsa consultanta pentru proiecte Phare („Banii Phare atrag teparii”). Cazuri izolate? Dupa cum semnalam inca din numarul trecut, fondurile dezvoltarii regionale au un bilant care da de gandit: in regiunea Sud-Est (de care tin Galatiul si Braila), 40 de proiecte din 259 nu au fost finantate initial, cum era stabilit prin contract. Intrebarea se pune: pe ce criterii se dau astfel de fonduri daca ajung la beneficiari care se bucura la o teapa? In cazul de la Galati, administratorul Coner Product nu este la prima abatere: „El este arestat in alta cauza aflata in curs de judecare la Tribunalul Galati”, mai precizeaza Parchetul General.
Singurul caz in care sunt cercetate persoanele care au aprobat finantarea este semnalat la Suceava. Trei inspectori CEC – Constantin Contu, Felicia Irimescu, Ecaterina Lenta – sunt cercetati pentru acordarea de credite Phare de 326.000 euro cu incalcarea normelor in vigoare, conform Parchetului.
Controlul acordarii fondurilor Phare va ramane superficial daca se limiteaza la cativa tepari, pusi pe inavutire pe baza fondurilor Phare. Fondul problemei ramane la institutiile gestionare de bani. Fara un control de fond, pe care, deocamdata, nu il cere si nu si-l asuma nimeni, urma fondurilor Phare se pierde in vrafuri de dosare inchise in ministere.     

La sesizarea OLAF nu s-au gasit vinovati

In 2000, Oficiul de Lupta Anti-Frauda al UE (OLAF) a sesizat autoritatile romane cu privire la influentarea membrilor comisiei, intr-o licitatie pe bani Phare. „Este singura sesizare OLAF”, precizeaza Gabriela Neagu, Directia de presa a Parchetului General. OLAF a alertat autoritatile romane cu privire la atribuirea unui proiect Phare in valoare de 2,5 milioane euro pentru fostul Minister al Functiei Publice si Ministerul Afacerilor Externe, mai transmite institutia citata. La 7 februarie, „in acest dosar s-a dispus neinceperea urmaririi penale”, iar OLAF a fost instiintat de aceasta decizie la 26 februarie a.c.