Ministrul Sănătăţii a vorbit despre cazurile de coronavirus din România. El spune că, de fapt, numărul de decese raportate reprezintă acele persoane care au avut confirmată şi infecţia cu COVID-19, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.

De multe ori, neavând un context epidemiologic, existând comorbidităţi, de altă natură, nu s-a mai solicitat şi necropsia care să stabilească dacă persoana avea sau nu noul coronavirus în organism, a explicat ministrul pentru Digi24.

“Cifra pe care o vedem reprezintă numărul de decese care au confirmat şi infecţia cu COVID-19. Ei ar putea fi mai mulţi în condiţiile în care am avut un context în care să solicitm o necropsie la cel decedat, având contextul epidemiologic. Neavând contextul epidemiologic, având comorbidităţi, de altă natură, atunci nu s-a solicitat”, spune Nelu Tătaru.

Corpul medical de la Suceava era “timorat, deznădăjduit”

Întrebat dacă numărul celor care au fost declaraţi decedaţi ar putea fi mai mic decât cel trecut în statisticile oficiale, ministrul Tătaru a declarat că medicul care completează certificatul de deces nu face acest lucru ţinând cont de solicitările familiei decedaţilor. El trece infecţia cu COVID-19 dacă există confirmarea în urma unui test.

Ministrul Sănătăţii a explicat cum a fost pregătit sistemul sanitar din România să gestioneze această criză, dar şi ce a simţit în sufletul multor cadre medicale din ţară.

Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au intrat în pandemie “ca tot ce înseamnă sistem medical: fără resurse, depozite goale, nepregătiţi şi poate, la început, am luat uşor situaţia. (…) La Suceava când am ajuns, dacă m-a impresionat ceva cel mai tare, disperarea şi strigătul de ajutor al corpului medical”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Sursa foto INQUAM_Photos_Octav_Ganea-scaled.jpg