Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a emis luni un semnal extrem de grav de alarmă cu privire la evoluția epidemiei de coronavirus în România.

Tătaru a avertizat că în acest moment autoritățile nu mai au pârghii să controleze epidemia, în urma ultimelor evoluții de pe scena politică și a deciziilor CCR.

”Trebuie să ne revenim”

”Încă nu am ieșit din momentul medical, l-am agravat în această perioadă.

Încă nu am terminat cu primul val și vedem că acesta se accentuează. Gândiți-vă că poate urma un val doi, iar noi trebuie să controlăm această a doua cocoașă a primului val fără pârghii politice”, a spus Nelu Tătaru, în direct la Digi 24 Tv.


În ceea ce privește începerea anului școlar în condiții de normalitate, ministrul Sănătății nu s-a arătat foarte optimist:

”Eu am spus încă de la început că vom evolua fiecare etapă a perioadei de vară și apoi vom hotărî cum gestionăm începerea anului școlar.

În acest moment, pentru toată lumea, înseamnă că trebuie să ne revenim.

Noi avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui moment pandemic. Ne-am bucurat un pic cam devreme.

”Sistemul medical nu va mai face față”

Trebuie să redeschidem cinematrografele, teatrele, dar în ce condiții? Trebuie să putem gestiona aceste relaxări”, a spus Tătaru, arătând că acest lucru a devenit imposibil, în urma deciziei CCR privind carantinarea obligatorie.

”Avem o transmitere comunitară și județe, în afară de București și Suceava, unde am depășit 1.000 de cazuri. Avem județe unde transmiterea este mai puternică decât în altele.

Vom avea la un moment dat o transmitere exponențială, iar sistemul medical nu va mai face față.

Noi suntem pregătiți să gestionăm epidemia, dar nu în orice condiții.

Marea parte a oamenilor rămân angrenați în lupta împotriva noului coronavirus.

Există o dezamăgire, când vedem o parte a populației pe care nu o vedeam atât de vitează în urmă cu 3-4 săptămâni. Amânarea relaxărilor de la 1 iunie trebuie să fie o măsură pentru toată lumea”, a mai spus Nelu Tătaru.

INQUAM/George Călin