Această scădere se datorează, potrivit grupului bancar austriac, strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, care a condus la o distribuţie mai echilibrată a datoriei guvernamentale, pentru următorii ani.

De asemenea, baza de investitori s-a extins semnificativ în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6% înregistrat în urmă cu un an.

În materie de costuri, însă, Erste estimează că randamentele titlurilor guvernamentale cu scadenţa la cinci ani se vor situa la 4,9% în iunie 2014 şi la 5,1% în decembrie 2014.

‘Reducerea programului Fed de cumpărări de active, normalizarea inflaţiei şi riscurile politice asociate alegerilor prezidenţiale programate pentru sfârşitul lui 2014 indică o creştere treptată a costurilor la care se împrumută Guvernul. O îmbunătăţire a ratingului şi efectele de contagiune pozitive generate de acordul stand-by preventiv cu FMI şi UE ar putea diminua presiunea în sens ascendent asupra randamentelor în monedă locală, însă tendinţa generală în sensul unor randamente mai mari persistă’, se arată în raportul Erste.

Luând în considerare inflaţia încă scăzută, analiştii Erste estimează menţinerea dobânzii cheie a BNR la 4% pe an în 2014 şi o reducere a rezervelor minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze patru miliarde de lei pe piaţă. În acest moment, rezervele la lei se situează la 15% din resursele atrase.

‘Totuşi, o nouă reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază în ianuarie 2014 nu poate fi exclusă, dar şansele de a vedea dobânda cheie sub 3,75% sunt reduse’, se mai arată în raportul citat.

Pe viitor, datoria publică a României ar trebui să rămână sub 40% din PIB, iar deficitul bugetar ar trebui să scadă foarte încet, până la 2,5% din PIB în 2018, se mai menţionează în documentul Erste Grup.

SURSA: Agerpres