Parlamentari americani cer de mai multe zile deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă jurnalişti ai grupului News Corp., la originea unui scandal de interceptări în Marea Britanie, au efectuat acelaşi tip de ascultări ale telefoanelor unor victime de la 11 septembrie 2001.

‘Suntem la curent cu acuzaţiile /asupra unor presupuse interceptări de convorbiri telefonice/ şi le examinăm’, a declarat purtătorul de cuvânt al FBI la New York, citat de AFP şi AP.

FBI-ul şi Ministerul Justiţiei au refuzat să dea detalii cu privire la anchetă. ‘Ministerul nu comentează în detaliu asupra anchetelor’, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Justiţiei.

News Corporation este implicat în Marea Britanie într-un scandal de interceptări de convorbiri telefonice şi corupţie, ce a condus la închiderea bruscă săptămână trecută a tabloidului duminical News of the World, care apărea de mai mult de un secol şi jumătate.

În cadrul acestei afaceri, Rupert Murdoch şi fiul său James au acceptat în cele din urmă să se supună convocării urgente a unor deputaţi britanici care doresc să îi interogheze săptămâna viitoare în legătură cu acest scandal.

În Statele Unite, preşedintele Comisiei de Comerţ a Senatului, Jay Rockefeller, a cerut marţi o anchetă asupra practicilor grupului în ţară, estimând că acestea ar scoate în evidenţă ‘afaceri penale’.

‘Mă îngrijorează ideea că scandalul interceptărilor telefonice practicate la Londra de News Corp. /…/ ar fi putut afecta victime de la 11 septembrie sau alţi americani. Dacă este aşa, consecinţele vor fi grave’, a declarat Rockefeller, un ales democrat.

News Corp. include în Statele Unite canalul Fox şi tabloidul The New York Post, precum şi cotidianul de referinţă The Wall Street Journal.

SURSA: Agerpres