Sorin Grindeanu atrage atenţia asupra pericolului de suspendare a fondurilor europene

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, la Timişoara, că nu îşi permite să treacă printr-o perioadă în care să fie suspendate fondurile europene, întrucât toate proiectele majore în transporturi din România sunt susţinute din acestea.

Grindeanu susţine impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri şi chiar impunerea unui impozit pe profitul băncilor.

„În acest moment, trebuie să iei anumite decizii, pentru că dacă vom continua în acelaşi mod, nu ne vom înscrie în ţinta de deficit, ceea ce ar însemna că avem suspendate fondurile europene şi plătim amendă 0,5% din PIB. Eu, ca ministru al Transporturilor, nu îmi permit să trec printr-o perioadă în care am avea suspendate fondurile europene.

Nu există niciun proiect major în România, în momentul acesta, pe transporturi care să nu fie finanţat din fonduri europene. Ar însemna că toate lucrurile se stopează. Eu nu pot să susţin aşa ceva şi atunci trebuie luate anumite decizii”, a explicat Sorin Grindeanu.

Impozit pe cifra de afaceri a multinaționalelor

El a afirmat că, personal, susţine în totalitate impozitarea multinaţionalelor pe baza cifrei de afaceri, însoțită de o creștere a impozitului pe transferul profitului în afara țării.

„Nu putem continua în acest mod, fiindcă nu vom respecta acea ţintă de deficit. Susţin total impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri, dar e părerea mea. Susţin impozitarea şi creşterea impozitului pe transferul profitului în afara ţării.

Nu ştiu dacă nu trebuie calculat dacă nu ar fi bine ca şi la noi să aplicăm ce au făcut italienii acum vreo două săptămâni, şi anume, impozit pe profitul băncilor. Am spus că trebuie văzut. Sigur că o să iasă domnul Isărescu şi o să ne spună că nu e bine, dar eu zic că trebuie să ne uităm mai atent. E un fel de taxă pe lux. Eu, ca om de stânga, sigur că sunt de acord cu aşa ceva.

Să nu spună cineva care are casă de peste 500.000 de euro că dacă îi pui impozit de 0,5% e sărac, că nu-i sărac. Şi dacă are maşină de 75.000 de euro, nu-i sărac”, a spus Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a vizitat, marţi, mai multe şantiere din partea de vest a ţării.