Impozit pentru băncile din România

Senatorul Daniel Zamfir (PSD) afirmă că a venit cu o propunere privind impozitarea sistemului bancar, prin care, cu cât ecartul e mai mare între dobânzile pe care le dau la credite şi cele la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare.

El a menţionat că băncile din România au profit triplu faţă de media europeană, profiturile raportate, în timp ce cetăţenii români plătesc dobânzi triple faţă de cetăţenii din UE.

„Am venit cu o propunere apropo de impozitarea sistemului bancar. Băncile din România au profit triplu faţă de media europeană, profiturile raportate. De asemenea, cetăţenii români plătesc dobânzi triple faţă de cetăţenii din UE.

Care este propunere mea, pe care cred că ar trebuie să o discutăm mult mai deschis, dacă există acest ecart, această diferenţă între dobânda la depozit şi dobânda la cedite, pentru că banca în România îţi plăteşte maxim 1%, 2% dobândă la depozit, la credit îţi dă cu 6% – 8%, adică 400% diferenţă.

Cu cât ecartul e mai mare cu atât să plătească un impozit mai mare. Îi stimulăm pe domnii bancheri să reducă acest ecart, să plătească dobânzi mai mari oamenilor, pentru că de aceea au profituri triple”, a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir la Prima News.

Titlurile de stat sunt mai rentabile

De asemenea, senatorul social-democrat a precizat că îi îndeamnă pe oameni să cumpere titluri de stat, pentru că este mult mai rentabil decât să pui banii la bănci. Zamfir a precizat că România are unul dintre cele mai prietenoase medii fiscale.

„Încercăm de o bună perioadă de vreme de când am făcut alianţa aceasta cu PNL, să îi convingem că trebuie să schimbă paradigma în România, de la faptul că munca în România este cea mai impozutată în UE, avem 47% impozitare şi 16% pe capital.

Singura variantă ca să echilibrăm bugetul statului este să aducem impozitul pe muncă mai jos şi să urcăm impozitul pe capital. Impozitul pe muncă scăzut înseamnă salarii mai mari la oameni”, a arătat el.