Multe țări ar putea avea în curând doze excesive de vaccinuri de donat

Cu doar câteva luni în urmă, când toate vaccinurile anti-Covid-19 erau doar candidați și lumea aștepta rezultatele studiilor clinice, zeci de țări au încheiat contracte cu mai multe companii pentru a achiziționa mult mai multe doze decât aveau nevoie populațiile lor.

“Iar acum majoritatea vaccinurilor pre-comandate par să ofere o protecție serioasă, ceea ce înseamnă că multe țări vor primi mult mai multe vaccinuri decât au nevoie”, remarca revista “Science”.

Este suficient să vedem doar excesul de doze comandate de către Statele Unite, unde 200 de milioane de persoane ar putea fi vaccinate până în iulie, potrivit revistei științifice. Și în următorii doi ani, surplusul de doze din această țară și din alte țări, inclusiv Franța, Regatul Unit sau chiar Japonia și Australia, ar putea face posibilă imunizarea tuturor şi în cele mai sărace țări.

A venit momentul împărțirii dozelor

Chiar dacă țările care au comandat miliarde de doze sunt încă departe de a-și imuniza complet populațiile, liderii mondiali din domeniul sănătății cred că a sosit momentul să se decidă împărţirea acestor doze suplimentare. Acestea ar putea, în special, să dea un impuls dispozitivului Covax creat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de alte grupuri non-profit, pentru a le oferi acces la vaccinuri țărilor cu venituri mici.

Cu toate acestea, Covax a ales să nu accepte donații destinate anumitor populații sau regiuni ale lumii. Pe de altă parte, “Science” precizează:

“China și India au donat deja mai mult de 12 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 anumitor țări. Aceasta este ceea ce unii numesc ‘diplomația vaccinului’ “. Această strategie ar putea fi totuși implementată de Statele Unite prin Covax, crede Jason Rao, specialist în biosecuritate care a lucrat în Casa Albă sub fostul președinte Barack Obama. “Donațiile de vaccin – explică el – pot restabili legăturile diplomatice care au fost întrerupte cu ultimul guvern [Trump]”.

La rândul său, OMS reamintește că echitatea vaccinului este o condiție esențială pentru a pune capăt pandemiei. Vaccinarea populației lumii va încetini apariția și răspândirea versiunilor mutante, notează Courrier International.

Sursă foto: INQUAM Photos