Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunţat duminică după-amiază continuarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. Addministrarea acestuia fusese suspendată cu puţin timp mai devreme. Măsura a fost luată după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă, relatează AFP

Lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată va fi suspendat. Este vorba despre lotul ABV5811.

”Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat”, a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său.

Măsura luată anterior în privința AstraZeneca

Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

”Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a mai spus acest oficial, fără alte detalii privind decesul profesorului.

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca. Motivul a fost legat de posibila formare a unor cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie. Ea a susținut că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ”efecte adverse serioase”.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.