Vestea serii în România. Deşi autorităţile au negat cu vehemenţă, mai mulţi români au primit prin vaccinare serul care a fost interzis în Europa.

Români, vaccinaţi cu serul interzis în Europa

Mai mulţi români au fost vaccinaţi cu serul pe care mai multe ţări din Europa l-au refuzat şi l-au interzis. Aceştia au reclamat pe aplicaţia Biziday faptul că au fost deja vaccinați anti-Covid cu lotul AstraZeneca suspendat în Italia și în mai multe țări europene.

Totuşi, şeful campaniei naţionale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță a negat totul astăzi. A spus că acest lot nu a ajuns în România, dar acest lucru este contrazis de certificate de vaccinare emise de autoritățile române.

Mai mute persoane din județul Timiș au transmis poze ale certificatelor lor de vaccinare pe care este menționat faptul că au fost vaccinați din acest lot.

Toate sesizările provin din județul Timiș, dar şi cei din regiunea Moldova au făcut astfel de sesizări. Spun că s-au vaccinat chiar azi la Iași din acest lot.

“România nu a primit doze din acest lot. Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot”, a spus Gheorghiţă la Antena 3.

Lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca a fost suspendat de la utilizare în mai multe țări europene, Agenția Italiană a medicamentului fiind cea care a comunicat și numărul acestuia.

“În urma raportării unor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor aparținând lotului ABV2856 al vaccinului AstraZeneca anti COVID-19, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, acolo unde este necesar, în strânsă coordonare cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)”, spun cei de la AIFA.

Şi premierul a negat vaccinarea românilor cu acest ser

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu fac parte din lotul cu probleme din Austria, în cazul căruia mai multe ţări au suspendat imunizarea cu acest tip de ser, subliniind că vaccinarea va continua în acelaşi ritm şi programarea pentru etapa a III-a va începe de pe 15 martie.

“Din informaţiile pe care le avem până-n acest moment, lotul respectiv în care au apărut acele câteva probleme nu a fost distribuit în România, deci nu avem acest lot în România.

Vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe, am anunţat deja astăzi că primim suplimentar în luna martie 170.000 de doze de la Pfizer.

După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue, în acelaşi ritm ca şi până acum, campania de vaccinare.

Ştiţi foarte bine că a fost o campanie de succes şi este o campanie de succes în România”, a afirmat Florin Cîţu la B1 Tv, întrebat despre faptul că în 9 ţări din UE a fost oprită vaccinarea cu serul imunizant produs de AstraZeneca şi în ce fel afectează şi România acest lucru.