„Am semnat un ordin de ministru care spune aşa, pentru privaţi: dacă ai finanţare europeană, achiziţia publică se face în felul următor – nu mai ai nevoie de 3 oferte, dacă alegi oferta cu cel mai mare preţ şi argumentezi, o iei pe aceea. Mai important – dacă sunt economii după ce ai făcut această achiziţie, banii rămân beneficiarului privat pentru altceva în acel proiect. Atunci el este interesat să ia din piaţă ce e mai bun pentru el ca şi business, şi ştiind că dacă va face acel lucru, alegând cel mai bun raport calitate-preţ, diferenţa de bani îi rămâne tot lui, nu i-o ia statul. Atunci nu mai ai teamă că vine privatul cu trei oferte măsluite, cum se făcea, din păcate, înainte. Din păcate, acest lucru nu se aplică la fondurile pe agricultură. Acolo, fermierii români sunt obligaţi să aducă trei oferte…pentru ce? Dacă e o chestie bună într-o zonă, extinde-o la întreaga economie”, a arătat Teodorovici.

Citiși și: Teodorovici, la Capital TV: Absorbţia e zero! Culmea, nici avansurile de la CE nu sunt folosite de stat!

Că sistemul românesc este unul lipsit de logică în domeniul fondurilor europene, se ştie. Sunt multe exemple de reguli fără nicio noimă, dar care fac ca banii europeni să nu ajungă la antreprenori.

„Unui apicultor, ca să-şi ia bani europeni să-şi cumpere omul stupi, i se pune următoarea condiţie: să fie membru al unei asociaţii de apicultori. Dar ca să fii membru al unei asociaţii de apicultori, trebuie să ai deja stupi. Păi eu vreau să îmi cumpăr stupi… vă daţi seama ce stupizenie!”, a remarcat Teodorovici.

Deşi suntem foarte întârziaţi cu fondurile europene destinate exerciţiului financiar 2014-2020, senatorul PSD cred că există soluţii pentru a lua toţi banii alocaţi României. Este nevoie însă de o regândire a întregii filosofii a statului în acest domeniu.

„Statul român ca să simplifice absolut tot îl poate întreba pe un antreprenor: domnule, ce ai cheltuit tu în acest an? Asta! Foarte bine, vino, iar eu îţi decontez ceea ce tu deja ai făcut. În felul acesta scap de multe luni, dacă nu chiar de ani de zile de chin, pentru că tu nu mai stai să lansezi call-ul de proiecte, să faci selecţie, să faci aranjamente – ştiţi foarte bine că mai fac unii aranjamente de acest tip – vii şi decontezi ceea ce omul face deja, dacă a avut banii pe care să-i bage în afacerea respectivă”, a oferit soluţii Teodorovici.