Un sector vital pentru economiile in restructurare din tarile central si est-europene preocupa autoritatile de la Bruxelles, care au lansat recent programul Synergy. Tarile vecine Romaniei au raspuns prompt, cu proiecte viabile, inca din 1998. „In urma solicitarii anterioare Synergy 2001, au fost selectate pentru cofinantare opt proiecte, in valoare de 3,4 milioane de euro”, arata un comunicat al Comisiei Europene.
Activitati eligibile: analiza conditiilor de furnizare a energiei pentru UE; promovarea dialogului intre UE – tarile producatoare – exportatorii catre UE, dezvoltarea politicilor energetice in tarile producatoare si de tranzit, analiza regimului investitiilor si recomandari de modificare a productiei si transportului in regiunile importante pentru aprovizionarea UE, consolidarea securitatii in aprovizionarea tarilor candidate.
Institutiile din Romania pot participa numai in parteneriat cu cel putin doi participanti din doua state comunitare. Propunerile de proiecte vor fi trimise la Secretariatul CE nu mai tarziu de 3 aprilie 2002. Pentru informatii suplimentare: www.cordis.lu/ Synergy/ home.html, e-mail [email protected] cec.eu.int.
Budapesta a initiat, inca din 1998, Centrul energetic, aflat acum sub controlul direct al autoritatilor. Activitati: promovarea eficientei energetice, protectia mediului, realizarea de studii privind liberalizarea pietei de gaze, mese rotunde menite sa atraga atentia asupra problemelor curente referitoare la domeniul energetic din UE si, in mod particular, a rolului eficientei energetice a agentiilor, dezvoltarea unei baze de date si a unei librarii.
In Cehia, ministerele de resort au primit fonduri consistente de la Bruxelles, in colaborare cu parteneri externi, pentru: elaborarea unui set de scenarii cu privire la energie, analiza relatiei energie/mediu, transfer know-how, actiuni de training, analiza pe studii de caz cum ar fi: restructurarea industriei de minerit, efectele consumului crescut de gaze naturale, costul energiei nucleare si costurile implicate in scopul respectarii standardelor de mediu.

Bani pentru surse alternative de energie

Altener II se deruleaza din ianuarie 1998, pe o perioada de cinci ani. Entitatile publice si private pot solicita finantare in cadrul a doua sectiuni. Prima este Save (15,5 milioane euro, buget indicativ): actiuni pentru dezvoltarea politicilor integrate, a reglementarilor in ideea unei piete favorabile pentru sursele de energie regenerabile (exemplu: energie eoliana, solara), cod de buna practica, actiuni specifice in domeniu, la nivel local si regional. Propunerile vor ajunge la CE nu mai tarziu de 3 aprilie.
A doua este Altener sectiunea C (200 mii euro): subventii directe pentru actiunile de natura non-comerciala care se incadreaza in politicile UE si sunt de maxim interes pentru CE. Termen limita: 3 aprilie sau 30 septembrie 2002. Informatii suplimentare: e-mail [email protected]    

Bursa de idei

In urma mesajelor pe care le-am primit pentru Curier Finantari, am decis sa reformulam aceasta rubrica. Cele mai multe contin propuneri de afaceri pentru care se cauta parteneri. Vom publica in Bursa de idei, pe care o inauguram in acest numar, mesaje in acest sens. Avertizam autorii asupra riscurilor pe care si le asuma facand publica o idee originala de afaceri. Va rugam sa specificati posibilitatile de contact, altfel va fi publicata adresa de mail sau numarul fax de la care apar trimise mesajele.
Aparut in unul din numerele trecute, mesajul Mihaelei Saboff, economist, a avut deja reactii:
Mihaela Saboff ([email protected]): „Ma gandesc de mult timp la un proiect de investitii, cam mare, e adevarat – o adevarata industrie de reciclare a materialelor recuperabile, nu numai hartie, plastic si altele.
Stiu ca exista niste centre de recuperare a metalelor, dar sunt putine si ineficiente, orasul este in continuare murdar, deci ma gandesc la o firma care sa preia controlul pietei de materiale reciclabile chiar si de la populatie, pentru a putea produce aici, in tara, materia prima pentru confectionarea sticlelor de plastic (PET).
Credeti ca as putea gasi parteneri care sa finanteze acest proiect?”
Nicolas Spiridon ([email protected], 092.456.504): „sunt din Braila si am in proiect sa construiesc o moara de maruntit sticle PET. Acest proiect este unul ecologic si poate trebuie sa fie unul national.”
Traian Ionescu ([email protected]) ar dori de asemenea sa se implice intr-un proiect de acest gen si sa ia legatura cu cei interesati.

Noutati finantari

Bani pentru rromi
UE, Guvernul Romaniei si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Rromi (CRCR) au lansat oferta de proiecte in cadrul Fondului pentru Dezvoltarea Societatii Civile – Componenta 4 „Imbunatatirea Situatiei Rromilor”. In valoare de 927.500 euro, programul isi propune sa creeze parteneriate durabile intre ONG-uri si autoritati publice locale in domeniile: dezvoltare comunitara si administratie publica, educatie, sanatate, comunicare si participare civica, securitate sociala. Valoarea finantarii/proiect: 10.000 si 50.000 euro.
Ghidul solicitantului si cererea de finantare se pot obtine de la: CRCR (Str. Tebei 21, 3400 Cluj Napoca, tel. 01/ 42.04.74, e-mail [email protected] osf.ro), Centrul de Informare al CE (Calea Victoriei 88, sector 1, Bucuresti, tel. 01/315.34.70, e-mail: [email protected]). Web: www.infoeuropa.ro si www.romacenter.ro.

Sanatatea mediului in spitale
Ministerul Sanatatii si Familiei, in colaborare cu Guvernul Flamand, deruleaza proiectul „Dezvoltarea unui sistem eficient de gestionare a deseurilor rezultate din activitatea medicala”, prin care ministerul este asistat tehnic pentru elaborarea de reglementari. Cofinantat din fonduri Phare Europa, proiectul se desfasoara in trei spitale-pilot din Bucuresti: Spitalul Clinic de Urgenta Universitar, Bagdasar si Pantelimon. Activitati: sesiuni de pregatire pentru angajati, materiale demonstrative, sprijin pentru procurarea logisticii necesare.