Agenția de rating Moody’s pune surdină pe optimismul factorilor de decizie europeni cu privire la revenirea economică rapidă din spațiul comunitar.

Conform Moody’s, regresul economic provocat în 2020 de pandemia de coronavirus nu va fi recuperat în 2021 la nivel european, o singură țară având șanse să facă acest lucru.

Moody’s: ”revenire lentă, inegală și fragilă”

În anul 2021, economia Italiei va crește cu 5,6% după -9% din 2020, estimează agenția de rating Moody’s, potrivit căreia de-abia în anul 2022 Italia, Franța și Spania vor reveni la nivelurile de dinaintea crizei.

În ceea ce privește recuperarea pentru economia întregii Europe, Moody’s preconizează că aceasta ”va fi lentă, inegală și fragilă”. În 2021, PIB-ul european va crește la + 4,6%, după contracția de 7,7% în 2020.

Potrivit Moody’s, în 2021, doar Lituania va reveni la nivelurile de dinaintea crizei. Pentru toate celelalte țări riscurile ”rămân ridicate și merg în jos”, din cauza ”evoluțiilor incerte ale pandemiei și a acțiunilor guvernelor”, forțate în multe cazuri să reintroducă restricțiile, pe care le vor menține până în primele luni ale acestui an.

Italia și Spania pot avea probleme, avertizează Moody’s

”Italia și Spania – specifică Moody’s – sunt expuse în special restricțiilor interne”, deoarece au economii care depind foarte mult de sectorul serviciilor, cele care vor suferi cel mai mult din cauza afluxului mai mic de turiști.

Potrivit agenţiei, ”este puțin probabil ca cererea de turism internațional să revină aproape de nivelurile anterioare, cel puţin până când nu va circula pe scară largă un vaccin eficient, sau nu va există un tratament care să reducă semnificativ decesele”, scrie La Stampa.

Italia, Franța și Spania vor înregistra rate de creștere mai mari în 2021, acest lucru reflectând în mare măsură o revenire mecanică după contracțiile semnificative de anul trecut, însă producția lor va rămâne cu mult sub nivelurile de dinaintea crizei.

Moody’s: BCE, rol decisiv

Italia, alături de Spania, Portugalia și Cipru, se numără printre țările europene considerate de agenția de rating Moody’s a avea cel mai mare risc de credit, în cazul în care economia va suferi noi șocuri.

”Cele mai mari riscuri pentru credit – se arată în raportul Moody’s – sunt în Italia, Cipru, Spania și Portugalia, având în vedere marea lor expunere lor economică la criză şi spațiul fiscal mai limitat”.

Cu toate acestea, riscurile sunt atenuate de angajamentul BCE de a face tot ceea este necesar pentru a sprijini economia și pentru a o ajuta să depășească criza declanșată de pandemie.

Potrivit agenţiei Moody’s, BCE ”va continua să joace un rol crucial în susținerea încrederii investitorilor și în menținerea unor costuri de refinanțare scăzute”.