Reprezentanții Moody’s susțin că, în absența unor măsuri politice pentru a stabiliza situația pe termen scurt, crește riscul creditării țărilor europene.
Analiștii agenției, citați de El Pais, sunt de părere că prelungirea crizei economice pune UE în situația de a alege, fie de a deveni mai coezivă, fie de a permite ieșirea din uniune a unor state afectate puternic de recesiune, pentru a evita prăbușirea economică.
”Zona euro se apropie de o decizie crucială: fie se va integra, fie se va fragmenta”, susțin analiștii Moody’s. Aceștia afirmă că ”Deși UE este o forță economică și financiară, slăbiciunea instituțională a determinat o prelungire a crizei”.
De aceea, previziunea agenției de rating pentru UE este un drum cu un singur sens: fie uniunea, prin coeziunea statelor membre, fie ruptura și destrămarea uniunii. 
Moody’s avertizează, din nou, statele UE: criza amenință ratingul tuturor
Agravarea rapidă a crizei datoriilor din zona euro şi criza bancară ameninţă ratingul tuturor statelor europene, averizează astăzi agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service, conform Reuters.
„Chiar dacă zona euro, în ansamblu, are o enormă forţă economică şi financiară, slăbiciunile instituţionale continuă să afecteze rezolvarea crizei şi afectează ratingurile”, apreciază Moody’s într-un comentariu special cu privire la ţările europene. „Deşi scenariul central al Moody’s este că zona euro va fi păstrată fără alte default-uri, chiar şi acest scenariu «pozitiv’» are implicaţii negative pentru ratingurile statelor”, se arată în raportul agenţiei de rating.

De asemenea, Moody’s apreciază că voinţa politică de a implementa un plan de soluţionare efectivă ar putea apărea doar după o serie de şocuri, care ar putea conduce la o situaţie în care mai multe ţări ar pierde accesul la finanţarea de pe piaţă pentru o perioadă prelungită de timp. „Acest lucru ar provoca retrogradarea ratingurilor acestor ţări în categoria speculative grade având în vedere povara care ar trebui susţinută pentru o perioadă prelungită de timp”, susţine Moody’s.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară, în ultimele săptămâni probabilitatea mai multor scenarii negative de rating a crescut, reflectând incertitudinile politice din Grecia şi Italia şi înrăutăţirea perspectivelor economice. „Probabilitatea unor defaulturi multiple în rândul ţărilor din zona euro nu mai este una neglijabilă. În viziunea Moody’s, cu cât durează mai mult criza de lichiditate, cu atât va continua să crească probabilitatea unor defaulturi. O serie de defaulturi ar creşte semnificativ probabilitatea ca una sau mai multe state să iasă din zona euro. Moody’s consideră că o fragmentare a zonei euro ar avea repercusiuni negative asupra ratingului tuturor ţărilor din UE”, se arată în raportul agenţiei de evaluare.

Sursa: Agerpres