Mohammad Mokhber ar urma să devină președintele interimar al Iranului

Pe data de 19 mai, președintele iranian Ebrahim Raisi a decedat într-un accident de elicopter, conform unui oficial iranian și agenției de presă Mehr.

Reuters prezintă succint prevederile constituționale iraniene în cazul în care un președinte este incapacitat sau decedează în timpul mandatului. Se spune că Mohammad Mokhber ar urma să preia rolul de președinte, fiind o figură cu un parcurs interesant.

Ce se întâmplă în cazul în care un președinte moare în timpul mandatului?

Constituția Republicii Islamice, în articolul 131, stabilește că în cazul decesului unui președinte în timpul mandatului, primul vicepreședinte – Mohammad Mokhber – preia conducerea, cu aprobarea liderului suprem, Ali Khamenei, care deține ultimul cuvânt în toate afacerile de stat din Iran.

Guvernul iranian se va reuni luni într-o întâlnire de urgență, conform presei de stat din Iran. Pe agenda discuțiilor ar putea fi inclusă desemnarea succesorilor celor decedați în accidentul de elicopter de duminică. De asemenea, este posibil să se discute organizarea ceremoniilor de doliu, conform relatărilor Mediafax.

Membrii Guvernului iranian au fost convocați luni la o „întâlnire urgentă” după ce s-a confirmat că atât președintele Ebrahim Raisi, cât și ministrul de externe al țării, se află printre victimele accidentului de elicopter, potrivit informațiilor furnizate de agenția de știri de stat IRNA, citate de CNN.

Scaunul ocupat de obicei de Ebrahim Raisi a rămas vacant, fiind așezat pe el un obiect negru, simbol al doliului. Miniștrii se vor aduna pentru a discuta măsurile urgente ce urmează să fie luate și despre desemnarea succesorilor celor decedați.

Conform informațiilor preliminare, vicepreședintele iranian Muhammad Mukhbar este desemnat să devină președinte al Iranului. El va prelua atribuțiile prezidențiale până la organizarea alegerilor, care trebuie să aibă loc în cel mult 50 de zile.

Procedurile legate de ceremoniile de doliu urmează să fie comunicate ulterior, a informat agenția de presă de stat FARS News Agency.

Ebrahim Raisi, iran, președinte
Ebrahim Raisi; SURSA FOTO: Facebook/ Ebrahim Raisi

Cine este Mohammad Mokhber?

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost vicepreședinte al Iranului și a fost desemnat acum ca președinte interimar.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care deține autoritatea finală în toate afacerile de stat. Acesta a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

În trecut, Mohammad Mokhber a condus Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru implicarea în „activități nucleare sau cu rachete balistice”. Doi ani mai târziu, a fost scos de pe această listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii sub controlul său pe lista entităților sancționate, relatează Reuters.

Setad, cunoscut și sub numele de Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam sau Cartierul General pentru Executarea Ordinului Imamului, a fost înființat printr-un decret emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini. Acesta a dispus consilierilor săi să administreze proprietățile abandonate în anii de după Revoluția Islamică din 1979 și să direcționeze cea mai mare parte a veniturilor în scopuri caritabile.

Mohammad Mokhber a fost parte a unei delegații de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie, acordându-se să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, conform relatărilor Reuters din acea perioadă. Delegația a inclus, de asemenea, doi oficiali de rang înalt din Gărzile Revoluționare ale Iranului și un oficial din Consiliul Suprem de Securitate Națională.