UPDATE: Teheranul a confirmat

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul său de externe au murit, a declarat luni un oficial iranian, citat de Reuters.

Identitatea oficialului nu a fost menționată. Autoritățile iraniene nu au confirmat încă oficial incidentul.

Presa iraniană a confirmat că președintele iranian Ebrahim Raisi a decedat. Teheranul a făcut anunțul oficial. Guvernul s-a reunit în ședință de urgență. Televiziunea și agențiile iraniene de știri au confirmat că toate persoanele aflate la bordul elicopterului au fost ucise.

Șeful organizației Semiluna Roșie din Iran, Pir-Hossein Kolivand, a declarat mai devreme în cursul zilei că nu există semne de viață în urma prăbușirii aparatului. El a adăugat că eforturile de căutare și salvare s-au încheiat, iar cadavrele celor din elicopter vor fi transportate în orașul Tabriz.

„Președintele Raisi, ministrul de Externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în accident”, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt, care a cerut să nu fie nominalizat, din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Guvernul iranian s-a întrunit într-o ședință de urgență

Guvernul iranian s-a întrunit într-o ședință de urgență luni, după anunțul oficial că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian, au murit într-un accident de elicopter, relatează agenția de stat IRNA, conform CNN.

Scaunul obișnuit al lui Raisi la ședința cabinetului a fost lăsat liber și acoperit cu o eșarfă neagră, în memoria președintelui, potrivit sursei citate.

Detaliile unei procesiuni de doliu urmează să fie comunicate public.

Constituția iraniană prevede că în cazul morții președintelui, prim-vicepreședintele țării, Mohammad Mokhber, preia interimatul, iar alegerile prezidențiale trebuie organizate în termen de 50 de zile.

Elicopterul în care se afla președintele Ebrahim Raisi s-a prăbușit

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat duminică într-un incident în apropierea orașului Verzegan, lângă granița cu Azerbaidjan. La bord se afla și ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian.

Echipele de salvare au localizat aparatul și au ajuns în zona prăbușirii după mai bine de 12 ore. Terenul era accidentat și împădurit, iar zona a fost acoperită de ceață.

Cine va deveni noul președinte al Iranului

Dacă se confirmă decesul lui Ebrahim Raisi, vicepreședintele din Iran Muhammad Mukhbar ar putea prelua funcția de președinte al Iranului. El ar urma să îndeplinească atribuțiile președintelui până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.

Elicopterul în care se aflau președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului. Informația a fost oferită, luni, de serviciile de salvare. Situația este considerată gravă, iar șansele de a găsi supraviețuitori sunt reduse.

„În acest stadiu nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viaţă”, a anunţat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor.

Nu există „niciun semn” de viață din elicopterul președintelui

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales președinte în 2021. De la preluarea mandatului, el a ordonat înăsprirea legilor privind moralitatea. Totodată, a supervizat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a exercitat presiuni intense în negocierile nucleare cu marile puteri mondiale.

Elicopterul a fost implicat într-un accident duminică, într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. La bord se aflau mai mulți oficiali.

Nu există „niciun semn” de viață din elicopterul președintelui Ebrahim Raisi, a anunțat televiziunea de stat iraniană, conform BBC.

Reuters a relatat că elicopterul a fost „complet ars” în urma prăbușirii, citând un oficial iranian.

Cel puțin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbușit elicopterul, în apropiere de satul Tavil. Acesta se află în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, a declarat Pir-Hossein Kolivand, șeful Semilunii Roșii iraniene, pentru Tasnim. Kolivand a precizat că „situația nu este bună”, conform agenției iraniene de știri de stat IRNA.

Elicopterul a ars complet în urma prăbușirii

Speranțele că președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul său de externe au supraviețuit prăbușirii elicopterului pe munte, în condiții meteo geroase, se risipesc. Informația a venit luni de la un  oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava.

„Elicopterul preşedintelui Raisi a fost complet ars în urma prăbuşirii… din păcate, ne temem că toţi pasagerii sunt morţi”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului și a terenului dificil pentru a ajunge la epavă