Vineri, 19 martie, premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul plafonul garanţiilor pentru Programul „Noua Casă” pentru anul 2021.

Poliţe de asigurare obligatorii pentru cei care apelează la „Noua Casă”

Începând cu acest an, beneficiarii programului guvernamental au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor.

Mai precis, beneficiarii au obligaţia, începând cu anul 2021, să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă comunicată de finanţatori prin solicitarea de garantare, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Noua prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului „Noua Casă”, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului.

Ce plafon are programul guvernamental în 2021?

În şedinţa de vineri, 19 martie, Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua Casă”.

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Pentru anul în curs, a fost alocat un plafon al garanţiilor de 1,5 miliarde de lei, potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “Noua casă”, cu modificările şi completările ulterioare.

Unul dintre cele mai populare programe ale Guvernului

Ministerul Finanţelor Publice subliniază că „Noua Casă” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 305.436 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 27,82 miliarde de lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2020, scrie Agerpres.

Pe parcursul anului 2020, statul a acordat 11.885 de garanţii, în valoare totală de 1,36 miliarde de lei şi 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,45 miliarde de lei.

Sursă foto: Pixabay