Desi marcile celebre sunt prezente prin mai toate magazinele specializate, si imitatiile pot fi gasite usor. De regula, este vorba de produsele chinezesti fara mari pretentii si foarte ieftine (una-doua sute de mii de lei). Riscul este sa cumparati o imitatie care mai este si scumpa. E bine sa apelati la magazinele autorizate, care de cele mai multe ori au un medic ce va poate informa exact cu privire la calitatile ochelarilor.
Pretul ochelarilor este dat in primul rand de rama. Ramele pot fi din plastic – mai usoare, dar mai putin rezistente – si din metal – ceva mai grele, mai scumpe si rezistente. O rama de calitate din metal, care poate ajunge la cateva milioane de lei, poate fi folosita ani in sir, schimbandu-se doar lentilele, care se pot deteriora.
Cea mai intalnita marca de ochelari prin magazine si pe tarabe este Avanglion. Pretul este destul de mic (250.000 de lei). S-a renuntat, in cazul lentilelor pentru ochelari de soare, la sticla, plasticul fiind mai practic si mai sanatos. Culorile cele mai utilizate pntru lentile sunt roz, bleu, verde. Moda anului sunt ochelarii cu lentila dintr-o bucata.
Forma fetei este importanta in optiunea pentru un anumit gen de ochelari. Pentru fata patrata, comerciantii recomanda lentile ovale, rame fara colturi; pentru fata prelunga, forme marcante si largi, cu prinderea bratelor de la mijloc in jos; pentru fata triunghiulara, monturi fine, forme rotunde, culori deschise.

Moda si abia apoi protectie

Ochelarii de marca pot costa si 500.000 de lei, si 3.000.000 de lei (la aceeasi firma). Diferenta este data de noutatea modelului, manopera si materialele folosite. Exista modele foarte simple si modele clasice, sport sau excentrice. Culorile lentilelor pot fi combinate la infinit. Clientii pot comanda orice nuanta, orice combinatie, in orice grad.
Elena Tatar, director la Optica 87, spune ca protectia la ultraviolete (UV) a lentilelor variaza si ea. Radiatiile UV-A trebuie reduse, spun standardele europene, cu 50 %, iar UV-B, cu zece la suta. Cele UV-C sunt absorbite de atmosfera si nu coonstituie o problema decat la mari altitudini. Ochelarii de marca nu pun nici o problema, fiind intotdeauna mai rezistenti decat spun standardele. Protectia UV depinde si de mediul in care ne aflam. La munte si la mare, ochelarii trebuie sa protejeze mai bine de raze. Zapada reflecta 80% din razele solare, iar apa 20%. De aceea ochelarii de schi sunt si cei mai rezistenti la raze, dar si la socuri, materialele fiind durificate. E adevarat ca si vizibilitatea poate sa scada. Pentru soferi, e bine sa evite ochelarii cu lentile foarte colorate. Pe strada se poate folosi fara probleme lentila cu filtru de coloratie intre 75 si 90 %, de preferinta gri sau maro, culorile cele mai putin suparatoare. Protectia maxima impotriva razelor solare este UV 400. Ochelarii de marca au un pret variind intre 1,5 si 6 milioane lei. Exista marci, cum este Roberto Cavali, la care bratele ramelor sunt imbracate in piele de sarpe sau de crocodil. Pe lentilele din policarbonat este la moda „tatuajul”, incrustarea pe lentila a strasurilor sau a pietrelor pretioase. Intre 500.000 si 1.500.000 de lei pot fi gasiti ochelari ce asigura protectie si care au si design, dar sunt marci mai putin cunoscute, deci mai ieftine.
Ochelarii „la kilogram” nu ofera nici o protectie, ba mai mult, pot distorsiona imaginile percepute. In afara de protectia pentru lungimea de unda a razelor, exista si lentile polarizate, care evita luminozitatea si stralucirea suparatoare. Elena Tatar spune ca in primul rand modelul este cel dupa care se orienteaza cumparatorii. Anul acesta se poarta culorile deschise, in degrade, cu lentile mari si – moda nu se discuta – prinse cu mai multe surubele, cat mai vizibile.

Preturi estimative la ochelarii de soare
Marca        Pret (lei)
Avanglion    250.000-300.000
Sover        800.000 rama de plastic sau metal
        2-3.000.000 rama de cobalt sau titan, protectie multipla
Winchester    1.700.000 rama din plastic sau metal antialergic
        3.000.000 rama de cobalt sau titan, modele noi, protectie multipla
Gucci        3-5.000.000 rama de cobalt sau titan, modele noi, protectie multipla
Lotto        1.700.000-1.900.000 rama de plastic sau metal
Escada        3-5.000.000 modele noi
Top Ten        500.000 rama din plastic sau metal
        2.000.000 modele noi
Neostyle        1.500.000-2.500.000 toate tipurile
Kenzo        700.000 simpli
        2-5.000.000 rame de titan sau cobalt si modele noi, protectie multipla