Primele discuţii ar urma să aibă loc joi, la Ministerul Finanţelor Publice, potrivit unui calendar provizoriu al discuţiilor.

Misiunea se va încheia pe 1 august, iar experţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, vor discuta ţintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanţi ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic şi partenerilor sociali.

Prima vizită a experţilor FMI pentru noul acord cu România a avut loc în perioada 27 aprilie-9 mai, în cadrul unei misiuni comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

La sfârşitul lunii trecute, directorul general interimar al FMI, John Lipsky, arăta că România are un start bun în cadrul noului acord. ‘Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autorităţilor în favoarea continuării reformelor’, a afirmat Lipsky.

Potrivit Memorandumului tehnic de înţelegere încheiat între cele două părţi, companiile de stat monitorizate în cadrul Acordului cu FMI vor disponibiliza aproape 7.000 de angajaţi până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru îmbunătăţirea performanţelor.

Autorităţile române estimează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 3,75% – 4% în 2012 pe fondul exporturilor solide şi a redresării graduale a cererii interne. Inflaţia depăşeşte, însă, estimările autorităţilor. ‘Inflaţia este mai ridicată decât ne-am aşteptat, din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. Aceşti factori, plus o creştere suplimentară necesară s preţurilor administrate, vor menţine inflaţia peste 5% pentru restul anului, făcând improbabilă atingerea ţintei de inflaţie a Băncii naţionale a României (BNR) la sfârşitul lui 2011’, se precizează în scrisoarea de intenţie convenită după prima evaluare a FMI.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

FMI a pus la dispoziţia României două tranşe, din noul acord, în valoare de 67 milioane euro şi respectiv 480 milioane euro.
Sursa: Agerpres