Securitatea economică trebuie gestionată la nivelul unui oficiu comun între Președinție și Guvern

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut joi, în cadrul conferinței „Agri Trade Summit 2024”, că securitatea economică a României ar trebui gestionată printr-un oficiu comun între Președinție și Guvern.

Propunerea vine în contextul unei nevoi crescânde de gestionare coerentă a aspectelor legate de securitatea alimentară, energetică, cibernetică și a lanțurilor de aprovizionare.

„Toate ţările din Europa şi din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii şi la rezerve strategice, ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul unui oficiu comun între preşedinţie şi guvern. Un oficiu de securitate economică”, a declarat acesta.

Propunerea pentru înființarea unui oficiu de securitate economică ar putea reprezenta un pas semnificativ către consolidarea capacităților României de a gestiona provocările și oportunitățile din domeniul securității economice.

Mircea Geoană a subliniat importanța unei abordări integrate și coordonate în gestionarea securității economice, argumentând că „a lucra separat în CSAT și guvern este nefuncțional”. El a insistat asupra ideii că securitatea națională este un concept indivizibil, iar instituțiile executive ale țării ar trebui să colaboreze strâns în acest domeniu.

Mircea Geoană spune că România trebuie să facă tranziția la dezvoltarea agroindustriei

În viziunea sa, este crucial ca România să facă tranziția de la discuții despre agricultură la o abordare mai largă, axată pe dezvoltarea agroindustriei. Geoană a evidențiat importanța agroindustriei în contextul unei renașteri industriale și a consolidării suveranității în domeniul agroalimentar și al energiei.

„Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaştere industrială a României şi a suveranităţii în domeniul agroalimentar şi al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în ţările din Europa şi din lumea dezvoltată se vorbeşte tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a afirmat Mircea Geoană.

De asemenea, Geoană a subliniat importanța pregătirii pentru potențialele schimbări în domeniul agriculturii, generate de integrarea europeană a Ucrainei și de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. El a remarcat că o colaborare mai strânsă între România și aceste țări poate reprezenta un avantaj în ceea ce privește interesele agroindustriale comune.

„Venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun, între cele două ţări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat Mircea Geoană.