Ministrul Justiției face apel la responsabilitatea CSM, implicată în legea care prevede desființarea SIIJ.

Varianta la care s-a ajuns prin negociere ”permite deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiției face apel la CSM: Să gestioneze cu responsabilitate

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, după ce proiectul de desfiinţare a secţiei speciale a primit aviz favorabil de la Comisia juridică, cu amendamentul că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM, că instituţia trebuie să gestioneze acest lucru ”cu foarte mare responsabilitate”.

Ministrul a precizat că se aşteaptă ca PSD să atace la CCR legea, însă crede că nu există motive de neconstituţionalitate.

”CSM să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament.

Politicienii au avut foarte mult de suferit ca imagine, de-a lungul timpului, din pricina folosirii imunităţii ca paravan. Lucrul acesta sper eu să nu se întâmple în cazul magistraţilor”, a afirmat, joi, Stelian Ion, referindu-e la amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM.

”Nu am ascuns niciodată că intenţionăm să desfiinţăm SIIJ, un instrument croit de la bun început pentru intimidarea unor magistraţi, croit de la bun început pentru acoperirea anumitor zone (…) e o secţie total ineficientă”, a mai afirmat Stelian Ion.

”Această variantă nu este fericită”

Potrivit acestuia, varianta la care s-a ajuns prin negociere ”permite deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ”.

”Din punctul meu de vedere, această variantă nu este fericită, dar este mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau tot la o instituţie centralizată – Parchetul General – care trebuia să gestioneze toate dosarele din întreaga ţară.

Este vorba despre 6.000 de dosare (…) nu făcem decât să transformăm SIIJ-ul într-o altă structură din Parchetul General (…) Din punctul meu de vedere două erau pericolele cele mai mari – să o transformăm într-o altă structură şi să lovim în DNA: foarte multe discuţii astăzi au fost despre DNA”, a adăugat ministrul, potrivit news.ro.

Se așteaptă ca PSD să conteste la CCR

Întrebat despre atacarea proiectului la CCR, Stelian Ion a afirmat: ”PSD de la bun început a spus că va ataca la CCR legea de desfiinţare a SIIJ, mă aştept să o facă. Din punctul meu de vede nu are potenţial de a fi atacată la CCR”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM, a fost admis de Comisia juridică a Camerei.

Toate amendamentele PSD au fost respinse.