Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunț care îi cutremură pe furnizorii de energie. El a spus că că atât ANRE cât şi ANPC au, în acest moment, controale în desfăşurare la furnizorii de energie. Din  datele parţiale reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Până acum, o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parţiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziţii de inferioritate în faţa furnizorului. ANPC este atentă şi va continua controalele pentru ca toţi furnizorii de energie să ştie că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua şi nu vor fi tolerate”, a precizat ministrul.

Ordinul aprobat de ANRE care a schimbat tot

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ianuarie un Ordin important. Potrivit acestuia, clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor. Ei vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

“Toate companiile sunt verificate iar spre deosebire de ANRE, care verifică furnizorii de ultimă instanţă, Autoritatea pentru protecţia consumatorilor (ANPC) efectuează un control la nivel naţional, în fiecare judeţ. Având structuri teritoriale ia fiecare judeţ, în funcţie de cine este distribuitor, cine este furnizor, face verificările respective astfel încât nu scapă absolut niciun furnizor dintr-o anumit zonă a ţării să nu fie verificat şi să nu vadă că totuşi cineva se uită şi are grijă de consumatori” a declarat ulterior Virgil Popescu.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată. De atunci, preţurile nu mai sunt reglementate de către ANRE.