Ministerele Educației și Sănătăţii, atacate de către Consiliul Elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor a explicat luni, 5 aprilie, o poziţie cu privire la declaraţiile făcute de ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii referitoare la achiziţionarea testelor rapide antigen pentru depistarea noului coronavirus în şcoli.

„Consiliul Naţional al Elevilor consideră inacceptabilă lipsa de asumare a celor două ministere, dar şi inconsecvenţa din declaraţiile publice ale celor care ar trebui să clarifice măsurile de care depinde decizia privind organizarea cursurilor în format fizic. Testarea periodică a elevilor şi a profesorilor reprezintă o condiţie fără de care, cu siguranţă, şcolile nu se vor putea redeschide în parametri optimi şi, de aceea, este imperios ca cele două ministere să trateze cu celeritate acest subiect, pentru a evita incertitudinea în care sistemul educaţional din România se află de la începutul acestui an şcolar”, transmite Consiliul.

Reluarea discuţiilor dintre Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii

De asemenea, aceștia cer reluarea discuţiilor dintre Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât elevii, părinţii şi profesorii din România să ştie clar scenariile de reluare a cursurilor începând cu luna mai.

„Vedem, din nou, un ping-pong între autorităţile centrale privind deschiderea în siguranţă a şcolilor şi liceelor. E regretabil că nici în ultimul ceas nu există coordonare privind implementarea măsurilor de siguranţă în şcoli, precum testarea rapidă non-invazivă a elevilor şi cadrelor didactice. Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei să ajungă la consens privind achiziţionarea testelor, pentru a putea fi demarate procedurile necesare, astfel încât şcolile să fie redeschise începând cu luna mai. În caz contrar, vom fi martorii unor sincope decizionale majore la nivel naţional, ce vor avea, încă o dată, o singură victimă: elevii”, a subliniat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive.

În replică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca