Capital: S-a vorbit despre proiectia bugetului pe un curs mediu de schimb de 28.350, o cifra a veniturilor de 173.000 miliarde lei si o crestere economica de 4,5%…
Mihai Tanasescu: Constructia bugetului s-a facut pe acest curs de schimb… Nu stiu cifra pe dinafara la totalul veniturilor, dar cresterea economica pe care am avut-o i vedere la constructia bugetului este, itr-adevar, de 4,5%.
Capital: Ati stabilit deficitul bugetar?
Mihai Tanasescu: Este greu, va spun sincer, cu toata onestitatea, nu stiu cu ce deficit vom merge. Important este sa raspunda la trei cerinte. Unu: sa poata sa fie finantat neinflationist. Doi: sa fie administrat i mod corect; trei: acest deficit sa scoata i evidenta principalele politici de cheltuieli pentru anul 2001 si politicile de venituri pe acest an.
Capital: Inflatia a fost, an de an, boala economiei. Cum veti stapini inflatia?
Mihai Tanasescu: Acesta este scopul discutiilor la ora actuala cu FMI. Sa vedem ce ancore gasim, pe ce piloni ne putem baza, fiscali sau monetari, pentru a da aceasta inflatie i jos. Pentru ca, i mod cert, tinta pe care ne-o propunem, de 25% la decembrie, este o tinta destul de curajoasa.
Capital: Acest lucru a fost icercat de toate guvernele, dar itotdeauna s-a dat chix…
Mihai Tanasescu: Poate stiti sau nu stiti, economia este, totusi, o loterie. Sunt foarte multi factori subiectivi care actioneaza pe piata, care nu stii cum vor influenta cresterea economica… L?ine putin si de noroc. in cazul i care conjunctura internationala va fi favorabila, cred vom reusi sa facem acest lucru.
Capital: Vorbeati de niste „ancore” prin care veti icerca sa temperati inflatia. Care ar fi acestea?
Mihai Tanasescu: inca nu le-am definitivat. in primul rind, pe linie fiscala, este ancora arieratelor, care iseamna, de fapt, disciplina. Disciplina i domeniul financiar, i domeniul managerial.
Capital: Cum scapam de blocaj?
Mihai Tanasescu: E foarte simplu. Poate ca e un cuvint care s-a demonetizat: disciplina. Disciplina iseamna i primul rind respectarea a ceea ce te angajezi sa faci, o raspundere pecuniara din partea managerilor.
Capital: Veti aplica sanctiuni?
Mihai Tanasescu: Absolut. Nici nu discutam lucrul acesta.
Capital: Mai pe romineste, daca o firma nu-si achita datoriile, ce pateste managerul?
Mihai Tanasescu: Daca firma este de stat, pot sa fac i asa fel icit sa-l „atac” pe manager la salariu. Daca e o itreprindere privata care nu plateste, pot, prin instrumentele legale, sa-l controlez si sa iau masurile legale impotriva lui.
Capital: L