Intitulat initial „From Planned Economy to Dynamic Management”, programul de instruire intensiva in afaceri, initiat si finantat de Olanda incepand cu anul 1992, se afla acum la a opta editie si se bucura de acelasi succes in toata tara. Fiind vorba de crearea unei retele de colaborare intre managerii sau intreprinzatorii particulari romani si cei olandezi, Guvernul a decis promovarea lui in orasele de provincie din Romania, unde oferta de instruire este mult sub nivelul celei din Bucuresti. „De fapt, scopul acestei finantari a fost multiplu – recunoaste dl Frits H. Wiersema, director de program in cadrul Centrului de management de Baak. In afara de intentia evidenta de a-i ajuta pe managerii din firmele romanesti sa capete o alta viziune asupra afacerilor, dar si pe antreprenorii olandezi interesati sa colaboreze cu acestia, Ministerul Afacerilor Economice Olandez, care este finantatorul partial al programului, a urmarit si crearea unei retele intre partenerii de afaceri.”
Procedeul este unul folosit atat in Olanda, cat si in tarile in care se promoveaza cursul. Fundatia de Baak, prin Centrul de management VNO-NCW, reprezinta suportul de pregatire manageriala pentru intreaga confederatie industriala din Olanda. Specialistii reuniti in cadrul acestui centru, infiintat in urma cu mai bine de 40 de ani, sunt deja nume de referinta pentru managerii olandezi care vor sa se perfectioneze sau sa-si dezvolte afacerile. Dupa caderea Cortinei de Fier, expertii de la de Baak si-au extins aria de penetrare profesionala in multe din tarile ex-comuniste: Ucraina, Rusia, Cehia, Polonia s.a. Peste tot, programul intitulat acum Dynamic Business Management se desfasoara dupa aceleasi reguli.
Cursurile se organizeaza o data pe an, de preferinta intr-un oras oarecare din tara. Pana la editia din acest an, specialistii olandezi au promovat programul la Bacau, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Ploiesti si Constanta. Instruirea se desfasoara in trei etape: doua saptamani in Romania; trei saptamani de pregatire in Olanda; sustinere pentru crearea unui club de afaceri romano-olandez. In etapa a doua sunt insa selectionati doar jumatate dintre participanti. Acestia vor continua sa studieze, teoretic si practic, in cadrul unor firme olandeze cu profil asemanator firmelor din care provin. Sunt alesi numai cei foarte motivati. Daca la inceput predominau directori din intreprinderile de stat, acum ies in evidenta micii intreprinzatori, interesati cu adevarat de problemele de management si de posibilitatea de a stabili contacte de afaceri cu parteneri olandezi. „Ne intereseaza sa atragem la cursuri persoane care vor avea impact la intoarcerea lor in intreprindere, declara dl Frits H. Wiersema. Programul este oferit nu numai individului, ci si firmei. „In ultimii doi ani, directorul de program chiar a ramas surprins de schimbarile intervenite in abordarea afacerilor de catre cursantii romani: „Ori noi am selectionat cei mai buni candidati, ori s-a intamplat ceva in Romania. Participantii din ultima vreme sunt mult mai critici si mai exigenti fata de ceea ce le ofera expertii nostri.”
Pentru a veni si in sprijinul celor care au absolvit programul in seriile trecute, editia din acest an va incepe cu un work-shop de o zi, la care sunt invitati sa participe toti cei interesati sa afle raspunsuri la problemele care-i preocupa sau de noutatile intervenite pe parcurs in domeniul managementului.    

Calendarul de desfasurare din acest an
Dynamic Business
Management
Continut: General Management Training; Finance & Accounting; Marketing; Human Resources Management.
Cursurile se desfasoara integral in limba engleza
Faza I:    29 mai – 9 iunie
Sfantu Gheorghe
    12 iunie – 23 iunie
Bucuresti
Faza II:    octombrie/noiembrie stagiu de pregatire in Olanda
Segment tinta: middle management din firme cu capital majoritar romanesc, de preferinta firme private.
Cost:    – 100 USD pentru participantii la cursurile sustinute in Bucuresti
    – 70 USD pentru participantii la cursurile sustinute la Sfantu Gheorghe.
Costurile transportului in Olanda se platesc aparte; toate celelalte cheltuieli (cazare, transport in Olanda etc.) sunt suportate prin program.
Informatii suplimentare la tel.: 044/113176, persoana de contact Iulian Ernuteanu (pentru Bucuresti).