Ambasada Marii Britanii la Sofia a anunţat că guvernul pe care îl reprezintă nu va impune restricţii pentru români şi Bulgari pe piaţa forţei de muncă. Motivul acestei reacţii îl constituie planul guvernului britanic de a elimina schema destinată muncitorilor agricoli sezonieri. Decizia a determinat presa britanică să semnaleze că acest lucru ar urma să afecteze zeci de mii de bulgari şi români şi că va duce probabil la scumpirea legumelor, notează RADOR. 

Ambasada a clarificat însă că, în paralel cu desfiinţarea acestei scheme temporare de angajare, restricţiile de muncă pentru cetăţenii bulgari şi români vor dispărea cu totul. Decizia este programată să intre în vigoare pe 31 decembrie. După această dată, piaţa britanică a muncii le va fi deschisă tuturor bulgarilor şi românilor, a transmis pe Twitter ambasadorul britanic în Bulgaria, Jonathan Allen.
Conform celor afirmate de el, închiderea schemei din agricultură va afecta ambele părţi. Guvernul britanic a declarat că intenţionează să elimine schema pentru a-i ajuta pe şomerii britanici să-şi găsească de lucru. Însă unii analişti au avertizat că acest lucru ar putea duce la creşterea costurilor de producţie în agricultura britanică.
Restricţiile de angajare pentru români şi bulgari au fost aplicate încă de la aderarea celor două ţări la UE şi vor fi eliminate la 1 ianuarie 2014.