Constructorul german Mercedes-Benz pare sa fi ales Romania ca locatie a viitoarei sale uzine din Europa Centrala si de Est. Conform ministrului comertului si IMM-urilor, Ovidiu Silaghi, citat de mai multe agentii de presa romane, nemtii „gasisera un teren la Oradea, unde totul parea in regula. Pana la urma au constatat ca panza freatica de acolo este foarte subtire si asta i-ar fi impiedicat sa-si inceapa activitatea de productie. Din cate stiu, se pare ca s-au orientat catre Timisoara".
Desi locatia finala este inca incerta, dat fiind faptul ca pe lista nemtilor se mai afla si alte locatii atat din Romania, precum Cluj, cat si din Serbia sau Polonia, se pare ca tara noastra are mai multe atuuri decat ceilalti contracandidati. Cu toate acestea, alegerea Timisoarei pare putin probabila daca avem in vedere pretul destul de ridicat al terenurilor din zona. Chiar si declaratia ministrului Silaghi poate fi de natura sa schimbe situatia, niciun investitor nefiind fericit ca o posibila locatie a unei fabrici sa fie dezvaluita in presa inainte de achizitionarea terenului. Urmarea poate fi o crestere artificiala a costrurilor de instalare in zona respectiva. Cu cateva saptamani in urma, un oficial al grupului Daimler dar si unele surse din zona producatorilor de componente sustineau ca locatia pentru o noua fabrica situata in Europa Centrala si de Est (ECE) va fi aleasa intre Romania si Polonia.
Conform AutomotiveNews Europe, sursele mentionate au declarat ca grupul german a angajat saptamana trecuta o companie de consultanta care are ca sarcina gasirea zonei optime pentru construirea unei fabrici care va asambla modele Mercedes-Benz din clasele A si B. Cea mai relevanta declaratie pe acesta tema a fost data de vicepresedintele Mercedes-Benz pentru vanzari si marketing, Klaus Meier. “Este ceva adevar in ceea ce spuneti” a raspuns oficialul german unei intrebari care se referea la localizarea uzinei in Romania sau Polonia. Chestionat pe aceeasi tema, Carol Thomas, analist al zonei ECE in cadrul companiei de consultanta J.D. Power a afirmat ca ambele state au caracteristici foarte tentante. “Polonia ar fi mai atractiva din punct de vedere logistic pentru ca ar fi mult mai usor de transporat masinile pe pietele din Europa Occidentala. Pe de alta parte insa, costurile pentru forat de munca din Romania sunt mai scazute chiar decat in Polonia”, a declarat Thomas.
Tot publicatia AutomotiveNews Europe a anuntat, citand un director executiv al grupului german ca uzina de ansamblare ce urmeaza a fi deschis intr-o tara din Europa de Est trebuie sa fie capabila sa produca peste 100.000 de unitati anual, iar omul de afaceri Ion Tiriac, prezent, pe 6 mai, la deschiderea primului spatiu de vanzari si service din Romania destinat marcii Ferrari, a declarat ca o decizie a companiei Daimler privind o eventuala investitie in Romania se va lua in circa trei saptamani. Cel mai probabil, producatorul german cauta o solutie de a suplimenta productia viitoarelor generatii de A-Class si B-Class care fac parte dintr-un segment auto cu o crestere semnificativa. Conform ultimelor date furnizate de Asociatia Constructorilor Germani de Autovehicule (VDA), costul mediu al fortei de munca din Germania a fost in 2006 de 42,29 euro pe ora, in timp ce in Polonia muncitorii sunt platiti in medie cu sase euro pe ora iar in Romania cu numai 3,23 euro.
Desi aceste cifre au suferit modificari majore anul trecut, tara noastra a ramas cea mai ieftina piata a fortei de munca dintre statele care ofera muncitori calificati si infrastructura pentru industria auto.
Data: 20 mai 2008