Pe Facebook a apărut o listă numită ”kit împotriva COVID-19” care conține betadină pentru gargară, vitamine, paracetamol și un cilindru de oxigen. Medicii au reacționat imediat și au tras un semnal de alarmă cu privire la această listă.

Potrivit medicilor, informațiile sunt eronate și vin din partea unor persoane fără pregătire medicală. Mai mult decât atât, specialiștii spun că nu este necesar să luăm suplimente și că o alimentație echilibrată conține toate vitaminele de care corpul are nevoie.

Despre betadină

Ovidiu Ciobotaru, medic internist, a declarat că betadina poate să dea arsuri dacă este folosită în alte scopuri decât cele pentru care este făcută.

Acesta a mai spus că un astfel de listă pune la îndoială declarațiile și sfaturile medicilor, având în vedere că unele persoane merg pe principiul ”știu eu mai bine”.

„Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesionişti în domeniul sănătăţii.

Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă de timp, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală dacă faci gargară cu ea.

Aşa ceva nu este descris medical. Scade încrederea pacienţilor în medici pentru că uite, medicii nu au spus de lucrul ăsta, dar au găsit ei pe undeva pe internet şi astfel pun la îndoială recomandările medicale, spun că ştiu ei mai bine”, a declarat dr. Ciobotaru Ovidiu, medic internist.

Un vaccin ne poate salva, dar procesul nu trebuie grăbit

Dr. Anthony Fauci a avertizat luni în privința noțiunii de autorizare de utilizare de urgență timpurie pentru un potențial vaccin contra coronavirusului, explicând că un astfel de pas ar putea deteriora eforturile de dezvoltare a altor vaccinuri.

„Ultimul lucru cu care nu ai vrea să ai de-a face la un vaccin este să primeşti o autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA) înainte de a avea date sigure privind eficiența acestuia”, a explicat Fauci. „Unul dintre pericolele potenţiale dacă lansezi prematur un vaccin este că ar face dificil, dacă nu imposibil, ca celelalte vaccinuri să mai înscrie oamenii în procedura de testare”.

Comentariile sale vin în condițiile în care oficialii de la Casa Albă au spus că există și posibilitatea unei autorizații de urgență înainte de finalizarea proceselor de testare, au declarat pentru CNN mai multe surse. Michael Caputo, secretarul adjunct pentru afaceri publice la Departamentul Sănătății din SUA, a negat faptul că ar fi existat un efort pentru dezvoltărea rapidă a vaccinurilor în scopuri politice.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea