Anthony Fauci, principalul expert sanitar din SUA responsabil cu bolile infecţioase, a afirmat marţi că nu a mai vorbit de două săptămâni cu preşedintele american Donald Trump, declaraţie care vine în contextul în care unele state înregistrează o înmulţire a numărului de cazuri de coronavirus, relatează DPA.

Fauci a spus că a vorbit cu preşedintele în urmă cu două săptămâni despre „eforturile de dezvoltare a unui vaccin”, în cadrul unui interviu la postul public de radio din New York, WAMU.

SUA se află pe primul loc în lume, la mare distanţă, în privinţa bilanţului îmbolnăvirilor şi deceselor, iar multe state înregistrează creşteri ale numărului de cazuri, în contextul în care economia se redeschide şi americanii ies din casă după mai multe luni în care au fost impuse măsuri de izolare pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Protestatarii din Statele Unite ar trebui să poarte măşti

Fauci a spus că un al doilea val „nu este inevitabil”, dar a atras atenţia că trebuie depistate şi monitorizate persoanele cu care intră în contact cei infectaţi – o capacitate care lipseşte în multe state americane – pentru a preveni înmulţirea cazurilor.

Există de asemenea îngrijorări că masivele proteste naţionale împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei ar putea determina o înmulţire a cazurilor în următoarele săptămâni.

„Trebuie să realizaţi că demonstraţiile în sine vă pun de fapt pe dvs. şi pe alţii în pericol”, a declarat Fauci, care le-a cerut protestatarilor să poarte mască, scrie Agerpres.

Fauci şi Trump au apărut zilnic împreună în timpul informărilor de presă despre coronavirus din martie şi aprilie, urmărite de milioane de persoane.

Trump a renunţat de atunci la transmisiile live, în contextul în care încearcă să mute atenţia de pe pandemie pe redeschiderea economiei.