O măsură mult-aşteptată de investitori devine realitate: miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au căzut de acord să întărească fondul de salvare al regiunii.

Astfel, luni, miniştrii de Finanţe din zona euro au luat măsuri pentru a elimina diferenţele mari dintre economiile europene. Ei au decis că Mecanismul European de Stabilitate (ESM), creat în 2012 pentru a oferi fonduri ţărilor care au nevoie să fie salvate, va juca pe viitor un rol mai puternic în conceperea şi implementarea programelor de salvare, sarcină care în timpul crizei datorilor a revenit Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI.

Diferenţe mari între economiile din sudul Europei şi cele din nordul continentului

Ţările din zona euro, 19 la număr, au fost deseori criticate pentru că depun eforturi mai mari ca să elimine disparităţile dintre economiile lor. Diferenţele dintre statele din sudul Europei, care tind să aibă datorii publice mai mari, şi ţările din zona de nord a bătrânului continent, care practică o disciplină bugetară mai strictă, au provocat tensiuni când zona euro încerca să rezolve criza datoriilor suverane din 2010, relatează news.ro.

Timp de un an de zile, discuţiile între statele zonei euro au fost blocate, din cauza diferenţelor de ordin politic, însă acum măsura este aşteptată să fie adoptată de parlamentele naţionale anul viitor.

Mecanismul European de Stabilitate va reprezenta un fond de urgenţă disponibil pentru Mecanismul Unic de Rezoluţie începând cu anul 2022, cu doi ani mai devreme faţă de estimările iniţiale.

“Va întări şi va completa pilonul de rezoluţie al Uniunii Bancare şi va ajuta ca prăbuşirea unei bănci să nu aibă efecte economice extinse sau să provoace instabilitate financiară”, au precizat miniştrii de Finanţe din zona euro.

Planul pus la cale de aceştia mai prevede şi alte măsuri, precum negocierea unei Scheme Europene de Asigurare a Depozitelor, care va proteja depozitele băncilor de retail din regiune. Aceasta rămâne însă o problemă politică sensibilă în regiune.