Capital: Va fi taxa unica?
Mihai Tanasescu: Avem fond de pensii, de somaj, fiecare se achita separat, sunt necesare dispozitii de plata distincte in fiecare luna. Intentionam sa cream o colectare unica. Colectarea unica va fi la Finante. Dar tot cu oamenii de la Ministerul Muncii. In a doua etapa, vom incerca sa introducem o cota unica, astfel incat baza de impozitare sa fie aceeasi, compania sa plateasca o singura taxa. Aceasta este marea provocare a anului, companiile sunt nemultumite de aceasta diversitate a cotelor.

Capital: Cum vor fi onorate serviciile dintr-un buget comun?
Mihai Tanasescu: Bugetul de stat este acum format din sapte bugete. Cand va fi cota unica, fiecare contributie isi pierde identitatea, astfel ca serviciile trebuie definite exact. In ceea ce priveste cota unica, vom lansa o dezbatere. O data pe luna am intalniri cu camere de comert, cu oameni de afaceri. Toata lumea intreaba: „scad impozitele?”. Dar trebuie sa vorbim de o balanta. In ‘89 existau 8,5 milioane de contribuabili si 4,3 milioane de beneficiari de pensii. La ora actuala s-a inversat raportul de forte: in anumite momente nu s-au dorit concedieri, oamenii au fost trimisi la pensie. Astfel, 4 milioane de oameni trebuie sa sustina 6 milioane de pensionari. Contributia s-a dublat.

Capital: Exista vreo iesire?
Mihai Tanasescu: Prioritatea numarul unu pentru noi consta in sprijinirea locurilor de munca. Exista facilitati pentru cresterea locurilor de munca, dar nu stiu patronii. Nu stim sa ne vindem marfa.