Premierul Boris Johnson vine cu vești bune pentru britanici. Mai exact, potrivit Reuters, acesta a confirmat luni că în urma evoluţiei bune a situaţiei epidemice în Marea Britanie pe 12 aprilie, restricțiile vor fi relaxate. Astfel, vor fi redeschise magazinele neesenţiale, însă nu se știe ce se va întâmpla cu reluarea călătoriilor internaționale.

Marea Birtanie a reușit să vaccineze cu prima doză mai mult de jumătate din populaţie şi în urma unor restricţii antiepidemice severe, Marea Britanie înregistrează o scădere notabilă a infectărilor şi deceselor, cu 2.762 de noi cazuri raportate luni şi 26 de noi decese asociate COVID-19.

De menționat este faptul că, în cadrul restricţiilor antiepidemice au fost interzise călătoriile internaţionale neesenţiale, iar britanicii care pleacă în străinătate în scop turistic au fost sancţionaţi cu amenzi.

Două faze de relaxare a restricțiilor

Astfel, luni, în cadrul unei conferințe de presă, Boris Johnson a subliniat că efortul populaţiei britanice de a respecta restricţiile permite aplicarea celei de-a doua faze a foii de parcurs de relaxare a măsurilor antiepidemice.

Mai exact, potrivit premierului britanic, din 12 aprilie se vor redeschide magazinele neesenţiale, şcolile primare, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, precum şi barurile. În acest context, Johnson a spus că va merge el însuşi la o terasă pe 12 aprilie pentru a bea o bere.

De menționat este faptul că, prima fază a foii de parcurs a început din 29 martie, când a fost eliminată interdicţia de a ieşi din case pentru alte deplasări decât cele esenţiale. În ceea ce privește faza a doua a foii de parcurs elaborate iniţial, aceasta  avea inclusă şi reluarea călătoriilor internaţionale din 17 mai, dar guvernul de la Londra a decis totuşi să nu accepte deocamdată acest lucru.

În acest context, Johnson a menţionat în declaraţia sa că ”speră” să poată fi reluate astfel de călătorii de la data menţionată, dar a atras atenţia că trebuie privită cu ”realism” situaţia din alte ţări pentru a evita pătrunderea unor noi variante ale coronavirusului în Marea Britanie.

Totodată, premierul britanic şi-a îndemnat concetăţenii să evite cât mai mult şi călătoriile interne, să lucreze de acasă pe cât posibil și să respecte normele impuse.