În plină afacere Cummings, guvernul a lansat un sistem de teste, de urmărire și de izolare și le-a cerut britanicilor să dea dovadă de „spirit civic”. La nouă săptămâni de la începutul închiderii, britanicii sunt îndemnaţi să dea dovadă de „spirit civic”, rămânând închiși în casă timp de paisprezece zile. „Este responsabilitatea personală a tuturor”, a insistat mult ministrul Sănătății, Matt Hancock, în timp ce a lansat un nou sistem de urmărire a epidemiei Covid-19. Acesta este efectiv de joi dimineață pentru Anglia și Scoția şi va fi extins în Țara Galilor începând de luni. Sistemul ar trebui să fie complet funcțional până la sfârșitul lunii iunie.

Aproximativ 25.000 de „urmăritori” au fost mobilizați pentru a-i contacta pe cei identificați prin telefon, SMS sau e-mail. Principiul este simplu: în caz de simptome ale virusului, britanicii sunt acum invitați să solicite un test. Dacă acesta se dovedește pozitiv, declanșarea sistemului de urmărire este angajată. Apoi, oricine poate fi abordat pentru a i se spune că a fost în contact cu o persoană infectată și că trebuie să se izoleze strict timp de paisprezece zile, inclusiv n cazul în care nu prezintă simptome. Dacă o persoană este contactată și a suferit deja de coronavirus, şi aceasta va trebui să se supună celor 14 zile de izolare. Persoanele urmărite și izolate nu vor fi testate decât dacă prezintă simptome. În cazul unui test efectuat la inițiativa personală a persoanei izolate, nu va fi posibilă reducerea duratei izolării, chiar dacă testul este negativ.

„Ideea este să încercați să spargeți lanțul de transmisie într-un mod mult mai țintit, concentrat acolo unde sunt cazurile pozitive”, a explicat Matt Hancock. Acest sistem se bazează pe „conștiința cetățenească” a britanicilor, a spus Boris Johnson în fața unei comisii parlamentare. „Acesta este modul nostru de a învinge virusul, de a ne readuce țara în picioare și cred că toată lumea va dori să colaboreze”, a insistat el. „Captivitatea unei minorități reduse pentru o perioadă scurtă de timp ne va permite să eliberam treptat 66 de milioane de oameni”. Vor fi luate în considerare amenzi în cazul nerespectării acestor instrucțiuni.

Strategia a fost deja utilizată pe scară largă în Germania şi Coreea de Sud

O aplicație pe telefonul mobil este testată pe Insula Wight, dar aceasta încă nu s-a dovedit a fi eficientă. Strategia de „testare, căutare și urmărire”, utilizată pe scară largă în Germania și Coreea de Sud, cu un anumit succes, a fost abandonată pe 12 martie de guvernul britanic din cauza lipsei capacității de testare și a faptului că epidemia se accelera. Guvernul nu a anunțat închiderea țării până pe 23 martie. Între timp, au fost menținute adunări mari, precum o serie de concerte sau cursele de cai de la Cheltenham.

Boris Johnson a fost așteptat să anunțe joi noi detalii cu privire la începerea relaxării în Marea Britanie. Apelurile sale la conștiința civică britanică riscau să se ciocnească cu indignarea opiniei publice după dezvăluirile despre consilierul său special Dominic Cummings. Afectat de Covid-19, în plină închidere, acesta din urmă condusese 420 de kilometri de la Londra la Durham, împreună cu soția și fiul său de patru ani pentru a merge la părinții săi septuagenari. Câteva zile mai târziu, făcuse o călătorie dus-întors de aproximativ 60 de kilometri într-un loc turistic, oficial pentru a-și „testa vederea” înainte de a se întoarce la Londra, a explicat el la o conferință de presă suprarealistă. Controversele au făcut furori mai bine de șase zile, deoarece premierul refuză cu înverşunare să se despartă de consilierul său special, scrie liberation.fr.

În cursul unei audieri a premierului de către o comisie parlamentară, miercuri, parlamentarul conservator Simon Hoare l-a avertizat pe Boris Johnson că britanicii vor fi „mult mai puțin entuziaști” la ideea de a respecta noi reguli stricte „pentru un motiv simplu și clar: activitățile consilierului tău special”. Alți 60 de parlamentari conservatori şi-au exprimat nemulţumirea și au cerut demisia lui Dominic Cummings. Joi, Poliția din Durham a dat publicității un comunicat prin care a confirmat că Dominic Cummings a încălcat „ușor” regulile de închidere. Downing Street a spus că incidentul este acum un subiect „închis”.

Popularitatea lui Boris Johnson și a guvernului său au suferit în ultimele zile, nu numai din cauza cazului Dominic Cummings, ci și din cauza gestionării pandemiei. „Financial Times”, care a strâns o serie impresionantă de date de la începutul pandemiei, a dezvăluit, joi, că Marea Britanie a înregistrat cu 59.537 de decese mai mult, în comparație cu media celor cinci ani anteriori, din săptămâna 20 martie, acest calcul fiind una dintre cele mai fiabile măsuri de verificare a impactului epidemiei.