Marcel Ciolacu vorbește despre perioada pandemiei

Marcel Ciolacu a oferit un interviu televizat, vineri, cu ocazia Zilei Naționale a României. El a vorbit deschis despre perioada pandemiei, în care au avut loc, potrivit lui, „cele mai mari grozăvii”. Premierul nu neagă că în pandemie s-ar fi și furat. Totuși, el susține că și mai regretabilă a fost lipsa „coerenţă în administrarea unei astfel de situaţii”.

Tot astăzi, Ciolacu a declarat că reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au atras atenția că a exercitat presiune atunci când a cerut clarificări în acest caz. Cu toate acestea, liderul politic a subliniat că există un raport emis de Curtea de Conturi care indică un prejudiciu uriaș.

„Nu am comentat niciodată o decizie a unui magistrat, nu am comentat niciodată o decizie a CCR. Dacă dorim să avem un stat de drept şi să respectăm anumite reguli, în toate ţările democratice se respectă aceste reguli. Ştiam cu toţii, am fost ţinuţi în casă, 30-60 de zile şi în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România. Nu aş începe cu furturile şi incapacitatea guvernamentală.

Aduceţi-vă aminte că oamenii nu au avut acces la sistemul public de sănătate. Nu au avut nicio coerenţă în administrarea unei astfel de situaţii. Părerea mea e că a fost mult amatorism, multă prostie şi furau în timp ce ei se întâlneau. Aduceţi-vă aminte celebre poze chiar din Palatul Victoria.

Există un raport al Curţii de Conturi în ceea ce priveşte vaccinurile, în ceea ce priveşte măştile, neconforme, luate la nişte preţuri astronomice. Eu cred că avem cu toţii o datorie de a afla adevărul care convine unora, nu convine altora, dar nu poţi să schimbi adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Responsabilii pentru toate neregulile ar trebui să se retragă din spațiul public

Premierul este de părere că, și mai important decât furturile este faptul că România a avut cea mai mare rată de mortalitate din lume în perioada pandemiei.

Potrivit lui, odată cu funcțiile publice, vine și o mare responsabilitate, inclusiv cea a „omorului din culpă”.

„Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să plece de mult din spaţiul public, chiar dacă au furat, chiar dacă nu au furat. Am avut o mortalitate pe primul lor în lume în timpul pandemiei. De acel lucru nu mai vorbeşte nimeni. Acolo ar fi trebuit în primul rând cercetat ce s-a întâmplat.

Există şi omor din culpă din deciziile pe care le-ai luat. Când vrei să fii ministru, premier, trebuie să îţi asumi şi acest lucru. Nu poţi să ieşi acum, e ridicolă atitudinea lor în acest moment, cu dosare politice. Mă bucur că în perioada în care ştiţi că am avut cazul Buzatu, m-aţi văzut pe mine spunând că e făcătură? Mă bucur că atâta timp cât sunt prim-ministrul Justiţia e independentă şi funcţionează.

A început o urmărire penală. Au mai existat cereri în Parlament de ridicare a imunităţii. Toate au fost votate. Trebuie să facem o diferenţă foarte clară între declaraţiile politice şi ceea ce înseamnă urmărirea penală pentru fapte”, a afirmat Ciolacu.

Premierul, atenționat de DNA cu privire la implicarea în anchete

Marcel Ciolacu a menționat că reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au atenționat privire la presiunea pe care o exercită atunci când solicită public adevărul cu privire la perioada pandemiei de Covid.

„Mi s-a spus de la DNA că pun presiune şi din acel moment m-am oprit în spaţiul public de a solicita să se afle cât mai repede adevărul. Dar repet, este un raport al Curţii de Conturi unde spune că sute de milioane de euro s-au furat în acea perioadă.În ceea ce priveşte vaccinurile, cum poţi să justifici această achiziţie?

Sute de milioane şi noi suntem… Ne-am fi vaccinat timp de 10 ani de cţte 10 ori fiecare român. E ilogică comanda. (…) Presupun că se vor afla multe lucruri, dar să ieşi public şi să spui că e ceva dirijat politic, trebuie să mergi la DNA să dai explicaţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Despre cei din USR, premierul nu a avut cuvinte prea frumoase. El i-a acuzat că sunt falși și că ar fi omorât oameni.

„Când eu vă spuneam că sunt nişte oameni falşi care s-au trezit la guvernare şi au omorât oamenii fără să aibă acces. Au furat de peste tot şi cum au apucat. Nu au lăsat nimic în urma lor, decât nişte imagini că s-a mers cu o rangă şi s-a rupt un chioşc la Metrorex, Niciun kilometru de autostradă, zero la fonduri europene. Despre ce vorbim?

Să nu credeţi că am uitat acele imagini (cu înmormântarea oamenilor în saci negri de plastic – n.r.). Trezim nişte amintiri ca toţi oamenii care au trecut prin acel calvar. A fost o peroadă inumană, ca să fiu cât mai exact”, a adăugat Ciolacu pentru RTV.

Reamintim că aceste declarații vin în contextul în care ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a primit de la președintele Klaus Iohannis cererile de urmărire penală pentru foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu și Ioana Mihăilă. Ambii miniștrii erau de la USR.

Aceste cereri se referă la dosarul în care cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu. Totul, în legătură cu achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19. Pe același motiv este cercetat și fostul premier Florin Cîţu.